Motivul pentru care Joe Biden a nominalizat-o pe Maia Sandu în discursul de la Varșovia. Diaconescu: Un semnal categoric pentru Moscova

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu asista la discursul lui biden de la varsovia
Joe Biden s-a adresat în timpul discursului susținut la Varșovia și Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova.

Joe Biden s-a adresat în mod direct Maiei Sandu în timpul discursul susținut marți la Varșovia, iar acesta este un semnal categoric și clar pentru Rusia, dar și pentru cei care urmăresc o schimbare brutală a conducerii de la Chișinău, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

"Salutând-o pe Maia Sandu, Joe Biden a dat un semnal extrem de important. O astfel de nominalizare e destul de neobișnuită, de data asta în sens pozitiv.

Orice declarații s-ar face în privința Republicii Moldova, fără implicarea directă a partenerilor europeni și a principalului partener strategic al României, care va deveni și al Republicii Moldova, adică SUA, nu putem să ne gândim realist la o șansă privind apărarea Moldovei.

Faptul că Biden a nominalizat-o pe Maia Sandu și a ridicat subiectul la nivelul unei declarații politice urmărite de lumea întreagă reprezintă un semnal cât se poate de clar și categoric atât transmis Moscovei, dar și partenerilor europeni. Sprijinul în timp real pentru Republica Moldova e așteptat să vină din zona europeană. În ultima perioadă, când Republica Moldova e categoric înscrisă în parcursul european, răspunsul Franței și al Bruxelles-ului sunt extrem de interesante, dar acest ritm trebuie păstrat.

Neglijarea preocupărilor de securitate a Republicii Moldova poate deveni o temă uneori ireversibilă și poate genera probleme nu doar în legătură cu R. Moldova, dar în situația specială în care ne aflăm azi chiar și în ce privește întregul flanc estic.

Situația în R. Moldova e mult mai complicată acum, interesele Rusiei sunt mai ample și mai brutale.

Cetățenii Republicii Moldova trec printr-o situație economică extrem de grea, care poate fi atenuată doar prin sprijin extern, fonduri, investiții, iar din această perspectivă, R. Moldova depinde de partenerii săi europeni. Dacă la Chișinău are loc o schimbare de conducere politică brutală și aducerea unui guvern, a unui președinte marionetă în relația cu Rusia, în acel moment sprijinul european și euroatlantic se opresc", a declarat Cristian Diaconescu.

Joe Biden s-a adresat în timpul discursului susținut la Varșovia și Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, cerând audienței aplauze pentru ea. "Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate. Determinarea poporului moldovean de a trăi în libertate, atunci când câștigarea independenței i-a dus pe calea aderării la Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu se află aici, astăzi, sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră și de poporul iubitor de libertate al Moldovei. Vă rog, oferiți-i un rând de aplauze!", a spus Joe Biden în discursul rostit la Castelul Regal din capitala poloneză.

Preşedinta Republicii Maia Sandu se află la Varşovia, unde a asistat la discursul liderului american.

"De 30 de ani trăim sub o amenințare constantă. Moscova și-ar dori un guvern pro-rus la Chișinău", a declarat în urrmă cu cîteva zile vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, într-un interviu acordat jurnalistului Digi24.ro, Alexandru Rotaru. Oficialul susține că Rusia ar vrea să folosească Chișinăul pe post de "cap de pod", cum este Belarus, "pentru a înfige un cuțit în spate Ucrainei". 
 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri