Naturalistul David Attenborough avertizează că fiecare zi fără acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice este „o zi irosită”

Data publicării:
David Attenborough ântr-o prelegere pentru COP26
David Attenborough a fost desemnat în acest an de Marea Britanie să desfăşoare acţiuni care să inspire demersuri pentru soluţionarea problemei schimbărilor climatice, în calitate de Avocat al Poporului, înaintea COP26. Sursă foto: Getty Images

Naturalistul britanic David Attenborough a avertizat marţi liderii mondiali că va fi prea târziu pentru lupta împotriva schimbărilor climatice în cazul în care summitul ONU privind clima organizat în Scoţia nu va avea succes, precizând că naţiunile mai bogate au o responsabilitate morală de a acţiona, transmite Reuters.

Marea Britanie a promovat intens conferinţa ONU privind schimbările climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care începe la Glasgow pe 31 octombrie. Mulți experți climatici consideră că acest summit este probabil ultima mare şansă de a încetini creşterea temperaturilor şi există așteptarea ca liderii statelor să adopte obiective climatice mai dure.

David Attenborough, în vârstă de 95 de ani, a declarat pentru BBC News că va fi cu adevărat catastrofic dacă naţiunile mai bogate nu reuşesc să le susţină pe cele mai sărace, în condiţiile în care timpul trece. Fiecare zi care trece şi în care nu facem nimic în această privinţă este o zi irosită, a spus naturalistul, precizând că dacă nu acţionăm acum, va fi prea târziu.

ONU a anunţat luni că nivelul concentraţiilor de gaze cu efect de seră a atins un record anul trecut, iar lumea este ''foarte departe'' de limitarea creşterii temperaturilor.

COP26 este îmbrăcat în incertitudine 

Peste 120 de lideri mondiali sunt aşteptaţi la cel mai mare summit privind schimbările climatice după negocierile de la Paris din 2015.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că este incertdacă summitul privind schimbările climatice COP26 va reuşi să asigure cerinţele necesare pentru limitarea creşterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială şi pentru atingerea pragului de zero emisii de dioxid de carbon până în 2050.

La rândul său, președintele COP26, Alok Sharma, a declarat în weekend că negocierile climatice vor fi în special complicate de evoluţia contextului geopolitic având în vedere relaţiile mai tensionate decât anterior pe care liderii de la Londra şi Washington le au cu China şi Rusia. 

„Ceea ce au realizat liderii lumii la Paris a fost extraordinar, a fost un acord-cadru, dar o mare parte dintre normele detaliate au fost lăsate pentru mai târziu. E ca şi cum am fi la un examen şi au mai rămas doar întrebările cele mai dificile, iar noi nu mai avem foarte mult timp şi examenul se va termina într-o jumătate de oră”, a descris preşedintele COP26 mizele summitului, subliniind că summitul de la Glasgow va fi mult mai dificil decât summitul organizat în 2015 la Paris. 

Citește și: Scurgere de documente la ONU. Statele fac presiuni pentru a schimba raportul științific privind clima

Statele bogate au datoria să ajute statele sărace

David Attenborough a declarat că statele dezvoltate au datoria de a ajuta ţările mai sărace deoarece industrializarea a fost unul dintre cei mai importanţi factori care au condus la schimbările climatice. În plus, naturalistul britanic a avertizat că regiuni întregi din Africa riscă să devină nelocuibile, iar oamenii vor migra către Europa. 

Citește și: 11 ţări, considerate extrem de vulnerabile la crizele provocate de schimbările climatice

În 2009, în cadrul conferinței ONU pentru schimbări climatice de la Copenhaga, s-a convenit ca țările dezvoltate să furnizeze 100 de miliarde de dolari pe an timp de un deceniu către țările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să combată schimbările climatice. Obiectivul nu a fost însă atins.

Totodată, Attenborough a vorbit și despre raportul grupului interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC), subliniind că valul de fenomene meteorologice severe din ultimii ani a fost produs din cauza efectelor activității umane.

_121214897_spm1_b-nc
Grafic care arată că influența umană a determina încălzirea climei. Captură foto: BBCNews.com

De ce trăim deceniul decisiv

Incendiile violente din Australia şi Statele Unite sunt încă considerate de unele voci drept incidente izolate, a spus Attenborough, chiar dacă evenimentele meteorologice extreme le-au demonstrat climatologilor că nu s-au înşelat, în ultimii 20 de ani, când au avertizat asupra creşterii temperaturilor, potrivit Agerpres. 

Cu fiecare lună care trece, devine din ce în ce mai incontestabil că schimbările asupra planetei, de care suntem cu toții responsabili, produc efecte devastatoare, a mai spus David Attenborough. 

Apelul său pentru un răspuns urgent la criza climatică reflectă cea mai recentă evaluare științifică conform căreia, pentru a evita cele mai grave efecte ale creșterii temperaturilor, emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie reduse la jumătate până în 2030. 

De aceea, anii următori sunt descriși drept „deceniul decisiv”, iar discuțiile din cadrul COP26 sunt atât de esențiale pentru a fixa direcția spre care se va îndrepta lumea în următoarele decenii. 

Citește și: OMS: Toate alegerile care ucid planeta ucid și oameni. Schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare pentru sănătate

După cum stau lucrurile în prezent, se preconizează că emisiile de CO2 vor continua să crească în loc să înceapă să scadă, conform lui David Attenborough.

Sir David Attenborough a fost desemnat în acest an de Marea Britanie să desfăşoare acţiuni care să inspire demersuri pentru soluţionarea problemei schimbărilor climatice, în calitate de Avocat al Poporului, înaintea Conferinţei ONU asupra schimbărilor climatice de la Glasgow. Marea Britanie deţine în acest an preşedinţia conferinţei. Naturalistul a fost, de asemenea, invitat să se adreseze liderilor mondiali şi publicului în cadrul COP26.

Citește și: Boris Johnson, la ONU: „Adolescența omenirii trebuie să se încheie. Să ne maturizăm și să gestionăm criza climatică”

Summitul global COP26 privind problemele de mediu este considerat cel mai important eveniment dedicat climei organizat după Acordul Climatic de la Paris din 2015 și crucial pentru ca schimbările climatice să fie controlate. Aproape 200 de țări vor purta negocieri pentru a se angaja în a aborda planuri naționale mai dure de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Citește și: De ce politica Chinei în domeniul climei contează pentru noi toți. „Acțiunile actuale ale Beijingului sunt insuficiente”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri