Analiză De ce politica Chinei în domeniul climei contează pentru noi toți. „Acțiunile actuale ale Beijingului sunt insuficiente”

Data publicării:
steagul chinei pe un fundal cu o fabrică idustrială din China
China se află în fața celei mai dificile perioade de la reforma și deschiderea din urmă cu 40 de ani. Foto: Profimedia Images

Emisiile de carbon ale Chinei au crescut foarte mult în ultimii ani, depășind cantitățile totale de emisii ale altor mari poluatori ai lumii. Experții consideră că fără ca autoritățile de la Beijing să adopte măsuri rapide și ambițioase de reducere ale emisiilor, lumea nu poate câștiga lupta împotriva schimbărilor climatice, conform unei analize BBC News.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că țara sa va începe să își scadă treptat consumul de cărbune în perioada 2026-2030, ca parte a unor eforturi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030. De asemenea, China lui Xi Jinping s-a angajat să ajungă la neutralitate climatică din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2060. Însă liderul politic chinez nu a precizat în mod concret cum China își va atinge aceste obiective extrem de ambițioase.

Creșterea explozivă a emisiilor de CO2 din China

China se confruntă cu cea mai mare provocare în privința reducerii emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă. Pe persoană, emisiile de CO2 ale Chinei sunt la un nivel de aproximativ jumătate în raport cu cele emise de SUA, însă populația uriașă de circa 1,4 miliarde de oameni și creșterea economică explozivă au făcut ca China să emită o cantitate totală de emisii mult mai mare decât oricare alt stat de pe planetă.

grafic 1
Grafic cu evoluția creșterii emisiilor de carbon din China. Captură foto: BBC News.com

China a devenit cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume în anul 2006 și este acum responsabilă pentru mai mult de un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

De altfel, experții climatici se așteaptă ca delegația Chinei care va participa între 1 și 12 noiembrie la Conferința ONU de la Glasgow pentru schimbări climatice, cunoscută și sub numele de COP26, să fie supusă presiunilor pentru ca autoritățile de la Beijing să adopte planuri mult mai concrete de reducere a emisiilor.

Împreună cu toți ceilalți semnatari ai Acordului Climatic semnat la Paris în 2015, China a fost de acord să adopte noi politici climatice, mult mai substanțiale, pentru a spori efortul global de menținere a încălzirii globale la un nivel de sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. 

În 2020, China și-a consolidat angajamentele în materie de politici climatice, însă Climate Action Tracker, un grup internațional de oameni de știință și experți în politici climatice, afirmă că acțiunile actuale ale Beijingului pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt „extrem de insuficiente”.

Grafic 2
Grafic cu emisiile de CO2 din China evaluate pentru perioada 1990 - 2030. Captură foto: BBC News.com

Misiunea principală a Chinei este să renunțe la cărbune

Cărbunele a fost principala sursă pentru producția de energie electrică a Chinei timp de zeci de ani, ceea ce a dus la o creștere foarte mare a cantității de emisii. Țara însă își poate reduce emisiile de CO2, dar acest proces va necesita o schimbare radicală a politicilor de mediu, potrivit experților climatici.

Grafic nr. 3
Grafic cu sursele din care a provenit energia electrică din China în ultimele cinci decenii. Captură foto: BBC News.com

Președintele Xi Jinping a declarat că China va „reduce treptat” consumul de cărbune începând cu mijlocul acestui deceniu și nu va mai construi noi proiecte pe bază de cărbune în ale țări. Cu toate acestea, unele guverne occidentale, dar și activiștii de mediu susțin că planurile nu merg suficient de departe. 

Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din Beijing au transmis că China va trebui să renunțe în totalitate la cărbune pentru generarea de electricitate până în 2050, precizând în același timp că țara ar trebui să se concentreze pe surse regenerabile de producție a energiei electrice. 

Dincolo de angajamentele publice, China construiește în prezent centrale noi pe bază de cărbune în mai mult de 60 de locuri din întreaga țară. 

grafic 4
Hartă cu centralele electrice pe cărbune din China în construcție. Captură foto: BBC News.com

Noile stații sunt de obicei active timp de 30 până la 40 de ani, așa că China va trebui să reducă capacitatea celor care sunt mai noi, precum și să le închidă pe cele vechi, pentru a reduce emisiile, a declarat cercetătorul Philippe Ciais de la Institutul de Științe pentru Mediul și Climă din Paris. 

Acesta mai spune că există posibilitatea ca unele centrale pe bază de cărbune să fie modernizate în așa fel încât să capteze emisiile de CO2, numai că tehnologia pentru a face acest lucru la scară mai mare este încă în curs de dezvoltare și multe dintre centrale vor trebui închise după perioada minimă de utilizare.

China susține că are dreptul să facă ceea ce au făcut și țările occidentale în trecut. Adică să elibereze emisii de dioxid de carbon în atmosferă pentru a susține procesul de dezvoltare a economiei naționale, reducând astfel sărăcia, potrivit oficialilor de la Beijing. 

Pe termen scurt, Beijing a ordonat minelor de cărbune să crească producția pentru a se evita penuria de energie electrică în această iarnă. De altfel, creșterea cererii din partea industriei grele ca urmare a pandemiei de Covid-19 a condus la lipsuri energetice în mai multe regiuni ale țării în ultimele săptămâni.

Citește și: China se confruntă cu cea mai gravă lipsă de energie electrică din ultimii zece ani. De ce ar fi o problemă pentru întreaga lume

Tranziția Chinei către energia verde

Cercetătorii Universității Tsinghua susțin că 90% din energia electrică produsă în China ar trebui să provină din energie nucleară și din surse regenerabile până în 2050. China ar putea să accentueze tranziția către acest obiectiv, pentru că este lider în fabricarea de tehnologie verde, cum ar fi panourile solare și bateriile electrice pentru mașini.

De altfel, China s-a raportat pozitiv la tehnologiile ecologice, subliniind că acestea reprezintă un mijloc de combatere a poluării aerului, o problemă serioasă pentru multe orașe chineze. De asemenea, guvernul chinez susține că aceste tehnologii regenerabile au un potențial economic enorm, oferind locuri de muncă și venituri pentru milioane de chinezi, reducând în același timp dependența țării de petrol și gazele din străinătate.

„China conduce deja tranziția globală către energia verde”, spune Yue Cao, cercetător în cadrul Institutului de Dezvoltare din China. Acesta mai subliniază și că „unul dintre motivele pentru care lumea este capabilă să implementeze tehnologii ecologice din ce în ce mai ieftine este China".

grafic 5
Grafic cu principalii producători de energie solară din lume. Captură foto: BBC News.com

 China generează mai multă energie solară decât orice altă țară din lume. Acest lucru ar putea să nu fie atât de impresionant, având în vedere populația enormă a Chinei, însă este un semn al direcției în care se îndreaptă țara.

Totodată, instalațiile de turbine eoliene din China s-au înmulțit anul trecut de trei ori mai mult decât în orice altă țară de pe planetă. În același timp, Beijingul susține că proporția energiei sale generate din surse non-fosile de combustibil ar trebui să fie de 25 % până în 2030.

China ocupă locul șapte în lume în ceea ce privește procentul de vânzări de mașini electrice. În prezent, aproximativ una din 20 de mașini cumpărate în China este alimentată electric. Până în 2035, oficialii chinezi și reprezentanții industriei auto anticipează că aproape toate vehiculele noi vândute în China vor fi complet electrice sau hibride.

De asemenea, China va produce până în 2025 baterii electrice pentru autovehicule cât restul lumii la un singur loc. Observatorii de mediu spun că acest lucru va permite producerea și stocarea de energie care provine din surse regenerabile la un nivel mult mai mare decât cel care se înregistrează în prezent. 

Cifrele acestea contează, deoarece transportul este responsabil pentru aproximativ un sfert din emisiile de carbon provenite din arderea combustibilului, vehiculele rutiere fiind cele mai mari emițătoare de CO2. 

„Lumea are nevoie de China pentru a reuși. Dacă China nu se decarbonizează, nu vom reuși să combatem schimbările climatice”, a declarat David Tyfield, profesor de climatologie la Lancaster Environment Center din Marea Britanie. 

Citește și: Au crescut din nou emisiile de CO2 în cele mai bogate țări ale lumii. Prețul cărbunelui s-a majorat cu aproape 200% față de 2020

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri