O capsulă cu material radioactiv a fost pierdută în timpul transportului de o companie minieră

Data publicării:
Oameni în custume de protecţie pentru radioactivitate.
Autorităţile din Australia încearcă că găsească capsla radioactivă. Foto: Profimedia Images

O capsulă care conţine Cesiu-137, un material radioactiv care poate provoca răni grave dacă este atins, a fost pierdută în timpul transportului de către o companie minieră care operează în Australia, scrie BBC.

Autorităţile din această ţară desfăşoară acum căutări pe drumul care leagă oraşele Newan şi Perth - ruta de 1.400 de kilometri pe care a fost pierdută capsula.

"Ne dăm seama că este un motiv mare de îngrijorare şi ne cerem scuze pentru alarma pe care am creat-o. Nu doar că sprijinim autorităţile, dar am lansat şi propria noastră anchetă pentru a înţelege cum de s-a pierdut capsula în timpul transportului", se arată într-un comunicat al companiei Rio Tinto.

Capsula, de formă cilindrică, are dimensiuni foarte mici - şase milimetri lăţime şi opt milimetri înălţime.

Departamentul Serviciilor de Urgenţă din Australia a avertizat oamenii să nu o atingă, dacă dau de ea. Deşi mică, capsula poate provoca arsuri, iar la expunere îndelungată cancer.

"Îngrijorarea noastră este că cineva o va ridica, fără să știe ce este. Ar putea crede că este ceva interesant și să o păstreze la ei, sau să o pună într-o încăpere sau într-o maşină sau să o dăruiască cuiva", a declarat doctorul Andrew Robertson, specialist în radiologie.

"Este ca şi cum ai avea parte de 10 radiografii pe oră", a adăugat acesta.

Companiile miniere folosesc Cesiu-137 la foraje.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri