Partizanii ruși anti-Putin ar fi folosit arme belgiene în atacurile de la Belgorod. Precizările serviciilor secrete ucrainene

Data publicării:
Mai mulți combatanți din Corpul Voluntarilor Ruși sunt instruiți lângă granița cu Rusia, în nordul Ucrainei, pe 24 mai 2023.
Partizanii ruși anti-Putin ar fi folosit arme belgiene în atacurile din Belgorod. Foto: Profimedia Images

Partizanii ruși anti-Putin care formează Legiunea Libertate pentru Rusia sunt o grupare independentă de Kiev, iar orice întrebare legată de armamentul pe care îl folosesc ar trebui adresată lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, după ce o investigație a jurnaliștilor de la The Washington Post a arătat că partizanii ar fi folosit arme de fabricație belgiană în atacurile de la Belgorod.

Potrivit publicației americane, partizanii ruși au folosit vehicule tactice livrate iniţial Ucrainei de Statele Unite şi Polonia în atacurile transfrontaliere, precum și puști fabricate în Belgia și Cehia.

Premierul Belgiei Alexander De Croo a cerut lămuriri Ucrainei în urma acestor informații.

"Armele europene sunt livrate Ucrainei cu condiţia ca ele să fie utilizate pe teritoriul ucrainean cu scopul de a apăra acel teritoriu. Şi avem controale stricte stabilite pentru a vedea că acesta este cazul", a spus premierul belgian.

Însă Andrei Iusov a replicat că autoritățile de la Kiev nu pot furniza răspunsuri în locul partizanilor ruși. Purtătorul de cuvânt al GRU a spus, într-un interviu pentru Suspilne că partizanii ruși acționează pe cont propriu pe teritoriul rus, iar întrebările legate de armele pe care le folosesc ar trebui adresate direct lor.

Andrei Iusov a confirmat informațiile potrivit cărora Corpul Voluntarilor Ruși, a doua grupare de partizani anti-Putin implicată în atacurile de pe teritoriul rus, au capturat prizonieri pe care intenționează să îi aducă în Ucraina, aceștia urmând să fie folosiți, ulterior, în schimburi de prizonieri.

Atât Legiunea Libertate pentru Rusia, cât și Corpul Voluntarilor Ruși au precizat că l-au invitat la discuții despre "soarta Rusiei" și "războiul care durează de un an și jumătate" pe Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod. În schimb, s-au oferit să elibereze doi dintre prizonieri. Însă guvernatorul nu a venit la întâlnire, au spus partizanii.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri