Patru bărci ale rebelilor Houthi au deschis focul asupra unor elicoptere americane din gruparea portavionului Eisenhower. Ce a urmat

Data actualizării: Data publicării:
The aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (IKE), Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Philippine Sea (CG 58), guided-missile destroyer USS Gravely (DDG 107), guided-missile destroyer USS Stethem (DDG 63), and French Navy destroyer FS
Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) este dislocat în Marea Roșie alături de un grup de luptă. Foto: Profimedia Images

Elicopterele marinei americane au scufundat duminică trei bărci rapide ale rebelilor Houthi, după ce rebelii încercaseră să ia cu asalt și să deturneze o navă comercială în Marea Roșie. Marina americană a răspuns unui SOS transmis de vasul comercial și a trimis în zonă elicoptere din cadrul grupului de luptă al portavionului USS Eisenwhower dislocat în regiune.

Rebelii Houthi au deschis focul asupra elicopterelor americane.

„Elicopterele US Navy au deschis focul pentru a se apăra, scufundând trei din cele patru bărci și ucigându-i pe cei aflați la bord”, se arată într-un comunicat publicat pe contul de Twitter al Comandamentului SUA din regiune (US Central Command).

„Pe data de 31 decembrie, ora 6:30 (ora locală Sanna) nava container Maersk Hangzhou a trasnmis un al doilea SOS în mai puțin de 24 de ore și a raportat că era atacată de patru bărci rapide ale rebelilor Houthi sprijiniți de Iran”, se arată într-un comunicat emis de Comandamentul SUA din regiune.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conform marinei SUA, bărcile proveneau din zonele din Yemen aflate sub controlul rebelilor Houthi.

Bărcile s-au apropiat la 20 de metri de carbogotul Maersk Hangzhou și au început să tragă asupra sa cu armamentul de la bord. Pe cargobot se afla o echipă de securitate care a răspuns cu foc.

„Elicopterele americane de pe USS Eisenhower (CVN - portavion. n.r.) și Gravely (DDG 107 - distrugător Aegis n.r.) au răspuns la SOS și, în timp ce lansau avertismente verbale asupra lor s-a tras cu armament ușor. Elicopterele US Navy au deschis focul pentru a se apăra, scufundând trei din cele patru bărci și ucigându-i pe cei aflați la bord. Cea de-a patra barcă a părăsit zona. Nici un militar american nu a fost rănit și nu s-a înregistrat nicio daună asupra vreunui echipament de luptă”, se arată în comunicatul comandamentului american.

Un petrolier gabonez care naviga sub pavilion indian, MV Saibaba, a fost lovit sâmbătă în Marea Roşie de o dronă de atac trasă de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Comandamentul Central American (CENTCOM), precizând că nu s-au înregistrat răniţi, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Autoritățile de la Teheran au negat, sâmbătă, acuzațiile SUA conform cărora Iranul a fost implicat în orchestrarea și susținerea recentelor atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen împotriva unor nave comerciale din Marea Roșie.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...