Primarul din Derna și șapte oficiali au fost reținuți pentru catastrofa din Libia. Salvatorii caută încă morții în mare și sub ruine

Data actualizării: Data publicării:
salvatori cara cadavre in libia
Opt oficiali din Libia au fost reținuți în legătură cu inundațiile mortale provocate de ruperea a două baraje. Apele au devastat peste un sfert din suprafața orașului, cartiere întregi au fost distruse, iar mii de oameni au murit, trupurile lor fiind duse în apa mării.. FOTO: Profimedia Images

Opt oficiali din Libia au fost reținuți în legătură cu inundațiile mortale provocate de ruperea a două baraje. Apele au devastat peste un sfert din suprafața orașului, cartiere întregi au fost distruse, iar mii de oameni au murit, trupurile lor fiind duse în apa mării.

Cele două baraje s-au rupt în Derna în 11 septembrie.

Oficialii guvernamentali și agențiile de ajutor au transmis că numărul deceselor variază de la peste 4.000 la peste 11.000, diferența fiind dată de numărul celor înregistrați ca fiind dispăruți. Trupurile multora dintre cei care au murit în inundații sunt încă sub ruinele clădirilor dărâmate sau în Marea Mediterană, potrivit echipelor de căutare.

Procurorul general al Libiei a declarat că duminică au fost interogați șapte foști și actuali oficiali ai Autorității pentru Resurse de Apă și ai Autorității de Administrare a Barajelor cu privire la acuzațiile conform cărora administrarea defectuoasă, neglijența și greșelile au dus la acest dezastru, scrie The Guardian.

Primarul din Derna, Abdel-Moneim al-Ghaithi, care a fost demis după dezastru, a fost de asemenea interogat.

Procurorii au dispus ca cei opt să fie închiși. Barajele au fost construite de o companie de construcții iugoslavă în anii 1970, cu scopul de proteja orașul de inundații. Timp de zeci de ani, aceste baraje nu au fost întreținute, în ciuda avertismentelor experților care atrăgeau atenția că s-ar putea sparge. Un raport al unei agenții de audit administrată de stat în 2021 arată că pentru întreținerea barajelor fuseseră alocați peste 2 milioane de dolari în 2012-2013. O firmă turcă a fost contractată în 2007 pentru a se ocupa de întreținerea celor două baraje și pentru a construi un al treilea între ele. Firma, Arsel Construction Company, a declarat pe site-ul său că și-a finalizat lucrările în noiembrie 2012.

La două săptămâni de la dezastru, echipele locale și internaționale încă săpau prin noroi și clădiri distruse, în căutarea cadavrelor. De asemenea, căutau în mare cadavrele luate de puhoaie. Inundațiile au distrus până la o treime din locuințele și infrastructura din Derna, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Autoritățile au evacuat zona cea mai afectată a orașului, acolo rămânând doar echipe de căutare și medici.

Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că au fost înregistrate peste 4.000 de decese, inclusiv străini, dar un bilanț anterior al deceselor efectuat de șeful Semilunii Roșii din Libia arată un bilanț care ar putea urca la 11.300. Cel puțin 9.000 de persoane sunt încă dispărute.

Furtuna a lovit și alte zone din estul Libiei, inclusiv orașele Bayda, Susa, Marj și Shahatt. Zeci de mii de persoane au fost strămutate și s-au adăpostit în școli și alte clădiri ale instituțiilor.

Audierea și reținerea oficialilor este un prim pas în această anchetă.

Consiliul Suprem de Stat, organism consultativ cu sediul la Tripoli, a cerut o anchetă internațională amănunțită.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri