Putin nu va participa la înmormântarea lui Gorbaciov. Kremlinul spune că nu-i permite programul „foarte încărcat”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0717816498
Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa sâmbătă la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, din cauza programului încărcat, a transmis Kremlinul.

Într-un apel către reporteri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin i-a adus omagiu joi dimineață fostului lider sovietic, vizitând și depunând o coroană de flori la Spitalul Clinic Central din Moscova, unde Gorbaciov a murit marți.

„Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă asta pe 3 septembriei”, a spus Peskov, citat de Reuters.

El a adăugat că înmormântarea lui Gorbaciov va avea „elementele” unei înmormântări de stat, inclusiv o gardă de onoare, și că statul rus ajută la organizare.

Vladimir Putin transmitea marți că fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei” și a găsit „propriile soluții la probleme urgente”. 

„A condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă la scară largă, de provocări economice și sociale”, a continuat Putin, care a transmis condoleanțe familiei lui Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.

Foarte respectat în străinătate, a primit laude de la personalități din întreaga lume și Premiul Nobel pentru Pace în 1990, pentru rolul său în încheierea confruntării Est-Vest din secolul trecut. 

Citește și: Mesaje de la liderii lumii după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”

În Rusia, în schimb, este un personaj controversat. El a fost cel care a dat șansa libertății de exprimare, dar tot el a fost în mare măsură responsabil pentru destrămarea imperiului sovietic și pentru anii de șoc economic care au urmat. Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov, considerând că scăderea nivelului lor de trai a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație. 

De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu s-a abținut să arunce o „săgeată” în mesajul prin care l-a omagiat pe Gorbaciov. „A vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că acest lucru va duce la o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și Occident”, a spus Peskov.

„Acest romantism nu era justificat. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a mers bine și s-a arătat setea de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles”, a adăugat Peskov.

Citește și: Mihail Gorbaciov a dărâmat Cortina de Fier și a intrat în istorie cu „Glasnost” și „Perestroika”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri