Putin se întâlnește cu Erdogan în Turcia. Este prima vizită a președintelui rus într-o țară membră NATO după invazia în Ucraina

Data publicării:
vladimir putin
Turcia nu a semnat Statutul de la Roma, așa că Vladimir Putin (foto) nu riscă să fie arestat în timpul vizitei în această țară. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Turcia pe 12 februarie şi se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri un oficial turc, citat de Reuters, informează Agerpres.

Aceasta va fi prima vizită a lui Putin într-o ţară membră a NATO de când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022.

Preşedintele rus şi-a limitat de atunci drastic deplasările internaţionale, mai ales după ce anul trecut, în luna martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său pentru deportarea unor copii ucraineni în Rusia.

Turcia nu este semnatară a Statutului de la Roma ce reglementează funcţionarea CPI, deci Putin poate călători în această ţară fără teama că ar putea fi arestat.

De când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Ankara a furnizat în acest timp echipamente militare Ucrainei şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a acesteia, în schimb s-a opus sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

Turcia încearcă în prezent să convingă Rusia să revină în înţelegerea care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur prin Marea Neagră.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri