Republica Moldova exclude ca Rusia să aibă vreun rol în soluționarea disputei cu Transnistria

Data publicării:
Oleg Serebrian
Oleg Serebrian. Foto: Profimedia Images

Cel mai important negociator al Republicii Moldova în soluţionarea disputei de trei decenii cu Transnistria, teritoriul separatist pro-rus, a exclus, duminică, orice rol al Rusiei în găsirea unei soluţii atât timp cât această ţară este angajată în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a făcut aceste declaraţii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al Republicii Moldova continuă eforturile de a-şi asigura aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul ţării a declarat, sâmbătă, că nou-numitul ministru al afacerilor europene va conduce echipa Republicii Moldova în discuţiile de aderare, pentru care au dat undă verde liderii Uniunii Europene, luna trecută.

Serebrian a spus că procesul de negociere 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean, în vigoare de 20 de ani, din care fac parte Rusia şi Ucraina, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori - nu ar putea servi la nimic atât timp cât Rusia îşi va continua invazia.

„Revenirea la acest format pentru o reglementare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev”, a spus el. „Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat”. Puţine progrese ar putea fi de aşteptat pentru moment cu privire la „al treilea coş” al discuţiilor, ce tratează viitorul statut al Transnistriei

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mai declarat că prioritatea Republicii Moldova pentru 2024 este integrarea treptată în UE. Preşedinta Maia Sandu, care denunţă invadarea Ucrainei de către Rusia, a cerut un rol mai mare pentru UE în rezolvarea conflictului cu Transnistria.

Premierul Dorin Recean a anunţat, sâmbătă, într-o prezentare video, că secretara de stat Cristina Gherasimov va ocupa funcţia de ministru al integrării europene şi negociator-şef în negocierile privind aderarea la UE.

Gherasimov va conduce, de asemenea, un nou Birou de Integrare Europeană dedicat continuării acestor discuţii. Numirea ei, şi cea a noului ministru de externe, Mihail Popşoi, au urmat demisiei de săptămâna trecută a lui Nicu Popescu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri