Roman Abramovici a jucat un „rol cheie” în eliberarea prizonierilor britanici capturați de separatiștii proruși

Data publicării:
A signature ceremony of an initiative on the safe transportation of grain and foodstuffs from Ukrainian ports
Oligarhul rus Roman Abramovici s-a implicat în eliberarea prizonierilor capturați de separatiștii proruși. Foto: Profimedia Images

Fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, a jucat un „rol cheie” în eliberarea a cinci bărbați deținuți de separatiștii proruși în Ucraina, potrivit The Moscow Times.

Unul dintre cei cinci bărbați eliberați într-un schimb de prizonieri la începutul acestei săptămâni, John Harding, a spus că oligarhul rus s-a prezentat colegului său de detenție Shaun Pinner în avionul cu care aceștia au zburat la Riad.

Harding a declarat că a vorbit cu asistenta lui Abramovici, care a spus că rusul a jucat un „rol cheie” în eliberarea lor, a informat cotidianul The Sun.

„Shaun a vorbit mult timp cu el (Abramovici) despre fotbal, iar eu vorbeam cu asistenta sa”, a spus Harding pentru The Sun.

„Ea a spus că Roman a jucat un rol esențial în recuperarea noastră”, a spus Harding pentru cotidian.

„Este foarte respectat de ucraineni și de noi acum – a făcut foarte multe pentru noi și nu i-am putut mulțumi suficient”, a adăugat el.

Prizonierii eliberați au fost transportați cu un avion în capitala Arabiei Saudite, Riad, miercuri, după ce prințul moștenitor Mohammed bin Salman a participat la negocieri.

Abramovici, în vârstă de 55 de ani, a fost sancționat de guvernul britanic pe 10 martie din cauza legăturilor cu președintele rus Vladimir Putin. El este, de asemenea, supus sancțiunilor UE.

Cei cinci britanici – Harding, Pinner, Aiden Aslin, Dylan Healy și Andrew Hill – au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri care a cuprins și cetățeni americani, marocani, suedezi și croați, precum și luptători ucraineni care au apărat orașul Mariupol.

Prizonierii britanici au fost reținuți de separatiștii proruși din Donețk, după ce s-au alăturat războiului ca luptători voluntari și lucrători umanitari.

Aslin și Pinner au fost condamnați la moarte în iunie, în timp ce ceilalți trei bărbați au fost judecați în august fiind acuzați că sunt mercenari.

Un britanic, Paul Urey, a murit în captivitate după ce a fost reținut în aprilie, la scurt timp după începutul războiului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri