Foto Rudele israelienilor răpiți de Hamas pleacă într-un marș de cinci zile spre casa lui Netanyahu

Data publicării:
oameni care mărșăluiesc cu pancarde și steaguri în israel
Oamenii scandează „Adu-i acasă acum!” Sursa foto: Profimedia Images

Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza au pornit marți într-un marș de protest care va dura cinci zile, de la Tel Aviv la Ierusalim, pentru a-i cere premierului Benjamin Netanyahu și guvernului să facă mult mai mult pentru a-i elibera pe cei răpiți de gruparea teroristă, transmite Reuters.

Luptătorii Hamas au luat ostatici aproximativ 240 de oameni în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Cei răpiți aveau vârste cuprinse între nouă luni și 85 de ani și se crede că sunt ținuți în tunelurile adânci de sub Fâșia Gaza.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este criticat acerb de rude, acestea spunând că nu a făcut mai mult pentru a le asigura eliberarea, în timp ce armata israeliană pătrunde tot mai adânc în Gaza, având ordinul de a distruge gruparea teroristă Hamas.

marș Israel pancarde
sursa foto: Profimedia Images

„Cer de la Benjamin Netanyahu și cabinetului să ne ofere răspunsuri și să treacă la acțiuni”, a spus Shelly Shem Tov, al cărei fiu Omer, în vârstă de 21 de ani, a fost răpit și târât în Gaza în urmă cu cinci săptămâni.

„Unde esti? Unde esti?” a strigat ea, adresându-se guvernului într-un discurs plin de emoție, la începutul marșului.

Israelis march from Tel Aviv to Jerusalem in demand of prisoner exchange
sursa foto: Profimedia Images

Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a declarat luni că este gata să elibereze până la 70 de femei și copii ostatici în schimbul unui armistițiu de cinci zile și a eliberării a 275 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Hamas a spus că Israelul „amână și ignoră” prețul tranzacției.

Netanyahu a respins până acum orice discuție despre încetarea focului, spunând duminică pentru NBC News că ar fi dispus să întrerupă luptele doar dacă toți ostaticii ar fi eliberați.

marș israel graffitti
sursa foto: Profimedia Images

El a adăugat că cea mai bună modalitate de a obține un acord este menținerea presiunii militare asupra Hamas. „Acesta este singurul lucru care ar putea crea o înțelegere și dacă o înțelegere este disponibilă, ei bine, vom vorbi despre asta când vom ajunge acolo”, a spus el.

Israelul spune că Hamas a pierdut controlul asupra enclavei. Oficialii medicali spun că peste 11.100 de palestinieni, aproximativ 40% dintre ei copii, au murit în urma atacurilor israeliene.

Militanții din Gaza au eliberat până acum patru ostatici, ultimul pe 23 octombrie. Armata israeliană a confirmat marți moartea unui soldat captiv, despre care Hamas a spus că a fost ucis într-un atac israelian.

Israelis march from Tel Aviv to Jerusalem in demand of prisoner exchange
sursa foto: Profimedia Images

Manifestanții din Tel Aviv își vor încheia protestul sâmbătă în fața reședinței lui Netanyahu din Ierusalim, la aproximativ 65 km distanță.

„Nu simt că suntem pe mâini bune. Nu simțim că primim suficiente informații. Am căzut în întuneric. Vrem răspunsuri”, a spus Amit Zach, nepotul ostaticului Adina Moshe, în vârstă de 72 de ani.

„Nu am o soluție, dar nu este treaba mea să obțin o soluție. Este treaba mea să-mi cer familia înapoi”, a adăugat el.

Ținând în sus imagini cu rudele răpite de Hamas, mulțimea scandează „Adu-i acasă acum!”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri