Rusia a distrus 300.000 de tone de cereale în atacuri asupra porturilor și navelor ucrainene, după ce a ieșit din acord

Data actualizării: Data publicării:
nava cu cereale
Rusia a distrus aproape 300.000 de tone de cereale din iulie și până în prezent, în atacuri asupra porturilor și navelor ucrainene. FOTO: Profimedia Images

Rusia a distrus aproape 300.000 de tone de cereale din iulie și până în prezent, în atacuri asupra porturilor și navelor ucrainene, a declarat vineri guvernul ucrainean, subliniind amenințarea războiului la adresa securității alimentare globale, potrivit Reuters.

În vară, Moscova a renunțat la un acord intermediat de ONU, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De atunci, forțele ruse au lovit șase nave civile și 150 de instalații portuare și de cereale în timpul a 17 atacuri, distrugând cerealele care se îndreptau spre export, a declarat vicepremierul Oleksandr Kubrakov într-un comunicat.

„Aceasta este încercarea Rusiei de a adânci criza alimentară în țările care depind de produsele ucrainene”, a spus Kubrakov.

Daunele asupra porturilor ucrainene au redus potențialul de export de cereale al țării cu 40%, a spus el. Rusia a atacat atât porturile de la Marea Neagră, cât și pe cele de la Dunăre.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu și porumb din lume.

Kubrakov a declarat că 21 de nave încărcate cu cereale au folosit deja un nou coridor „umanitar” de cereale în Marea Neagră, pe care Kievul l-a înființat în august.

El a spus că, în cadrul inițiativei anterioare a ONU privind cerealele din Marea Neagră, Ucraina a exportat 33 de milioane de tone de cereale, 60% din acestea fiind expediate în țările africane și asiatice.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri