Rusia anunță că investighează SUA și aliații NATO pentru „finanțarea terorismului” în favoarea Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
atentat
FOTO: Profimedia Images

Comitetul de Anchetă al Rusiei a anunţat, marţi, deschiderea unei investigaţii privind „finanţarea terorismului” în beneficiul Ucrainei cu implicarea Statelor Unite şi a aliaţilor lor NATO, relatează AFP, citată de Agerpres. Instituția a menționat numele unei companii ucrainene care l-a avut ca angajat pe fiul preşedintelui american Joe Biden. 

„Ancheta (...) examinează sursele şi mişcările de fonduri în valoare de câteva milioane de dolari americani şi implicarea unor colaboratori ai autorităţilor şi organizaţiilor publice şi comerciale din ţări occidentale”, a adăugat Comitetul rus într-un comunicat, citând numele companiei de gaze ucrainene Burisma care l-a avut pe Hunter Biden în consiliul său de administraţie.

Anchetatorii ruşi susţin, fără a prezenta elemente din dosar, că Burisma a servit ca intermediar pentru fonduri folosite „în ultimii ani pentru a desfăşura acte de terorism în Rusia şi în străinătate pentru eliminarea unor personalităţi”.

Ei nu au prezentat fapte exacte, însă Kievul a fost principalul suspect în asasinate ţintite de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu peste doi ani.

Rusia consideră că Ucraina este implicată, alături de jihadişti, în atentatul din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, care s-a soldat cu 144 de morţi. Kievul şi ţările occidentale au respins această versiune a faptelor care până acum nu a fost dovedită, având în vedere şi faptul că gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul.

Potrivit Comitetului rus de Anchetă, investigaţiile au fost lansate în urma unei solicitări a deputaţilor ruşi privind „finanţarea unor activităţi teroriste de către importanţi oficiali ai Statelor Unite şi din ţări NATO”.

Colaborarea lui Hunter Biden cu compania Burisma este unul dintre subiectele predilecte ale adversarilor republicani ai Casei Albe pentru a acuza familia Biden de acorduri discutabile. Fiul preşedintelui american a negat întotdeauna că ar fi făcut ceva ilegal sau chiar imoral, la fel şi tatăl său.

În februarie, un fost informator al FBI a fost arestat la Las Vegas, fiind urmărit penal pentru că a minţit şi fabricat acuzaţii false de corupţie împotriva lui Joe Biden şi a fiului său.

Alexander Smirnov, 43 de ani, fost informator americano-israelian al FBI, este suspectat că a minţit atunci când i-a acuzat pe preşedintele american şi pe fiul său Hunter Biden că ar fi primit fiecare mită în valoare de cinci milioane de dolari pentru a permite companiei de gaze ucrainene Burisma să scape de urmărirea penală.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri