Rusia nu va interveni militar în favoarea puciștilor din Niger, spune un diplomat rus

Data publicării:
profimedia-0792342795
Susținătorii loviturii de stat din Niger au ieșit pe străzi cu steaguri ale Rusiei. Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Rusiei în Nigeria, Aleksei Şebarşin, a declarat, miercuri, că Moscova nu va interveni militar în Niger în favoarea juntei care a dat o lovitură de stat în această ţară africană săptămâna trecută, relatează EFE, citată de Agerpres. 

„Rusia se opune unei soluţii militare la acest conflict. Rusia nu intenţionează să-şi folosească forţele armate în Niger”, a afirmat diplomatul într-un comunicat transmis miercuri presei locale.

În comunicat, Şebarşin le recomandă autorităţilor din Niger să rezolve situaţia prin mijloace constituţionale şi în mod independent, fără a recurge la forţă.

Comentariile ambasadorului rus survin după ce un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat marţi că SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia i-ar sprijini pe autorii loviturii de stat, o îngrijorare exprimată de guvernul francez.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că administraţia de la Washington nu a văzut niciun indiciu că ruşii ar avea vreo responsabilitate în lovitura de stat.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a avertizat luni că Rusia ar putea să încerce să profite de această situaţie.

Speculaţiile privind posibila implicare a Moscovei în evenimente s-au înmulţit după ce protestatarii din mai multe capitale regionale din Niger au scandat lozinci prin care cereau retragerea armatei franceze din ţară şi o apropiere de Rusia, notează EFE.

Miercuri, Rusia a lansat un apel la „dialog” pentru a se evita o „degradare a situaţiei” în Niger, ţară din Sahel destabilizată de lovitura de stat militară, avertizând împotriva oricărei intervenţii armate străine, potrivit AFP.

„Considerăm că este extrem de important să nu permitem ca situaţia din ţară să se deterioreze şi mai mult, credem că este urgent să se organizeze un dialog naţional pentru a se restabili pacea civilă, a se asigura legea şi ordinea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţiile de presă ruse.

Potrivit ei, „problemele africane (necesită) soluţii africane”, iar „ameninţarea de a se recurge la forţă împotriva unui stat suveran nu va ajuta la dezamorsarea tensiunilor şi la rezolvarea situaţiei din ţară”.

„Sperăm că se vor face eforturi prin intermediul Uniunii Africane şi al organizaţiilor regionale”, a adăugat Zaharova.

Lovitura de stat a fost dată de o juntă militară, autointitulată Consiliul Naţional pentru Salvgardarea Patriei (CLSP), care a anunţat demiterea preşedintelui ales, Mohamed Bazoum, suspendarea instituţiilor, închiderea frontierelor (care au fost redeschise ulterior) şi instituirea stării de asediu pe timp de noapte până la noi ordine.

Generalul Abdourahamane Tiani, la conducerea juntei, a justificat puciul prin „deteriorarea situaţiei de securitate” într-o ţară afectată de violenţele grupărilor jihadiste.

Nigerul a devenit astfel a patra ţară din vestul Africii care este condusă de o juntă militară, după Mali, Guineea-Conakry şi Burkina Faso, unde au avut loc lovituri de stat între 2020 şi 2022.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri