Când ar putea Ramzan Kadîrov să declanșeze propria lui rebeliune după modelul Wagner

Data actualizării: Data publicării:
Ramzan Kadîrov prezintă arme pe care soldații lui le-au capturat în luptă
Moscova nu își permite să fie în conflict cu Kadîrov în niciun fel, astfel că liderul cecen este de neatins de orice forță din afara regiunii pe care o conduce. Foto: Profimedia Images

La nivel declarativ, Kadîrov ar părea să fie unul dintre cei mai mari susținători ai lui Putin, la egalitate doar cu președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a scris analistul politic Aleksandar Dokic pentru Euronews. Însă, realitatea este cu totul alta decât felul în care Kadîrov se prezintă în public.

Duminică dimineața, luptătorii lui Kadîrov, îmbrăcați în uniforme militare, s-au filmat pe un pod din apropiere de Kolomna, oraș aflat la 110 kilometri depărtare de Moscova, cu armele ațintite de-a lungul drumului.

Scopul videoclipului era să demonstreze că oamenii lui Kadîrov – denumirea oficială a grupării lor se numește Ahmat, după tatăl asasinat al lui Ramzan – sunt pregătiți să își riște viețile pentru a-l apăra pe Putin și structura sa politică.

Există o singură problemă cu mesajul pe care luptătorii lui Kadîrov voiau să îl transmită: șeful Wagner, Evgheni Prigojin, pusese capăt rebeliunii (cel puțin pentru moment) cu o seară în urmă.

Ramzan Kadyrov
Un război civil poate izbucni oricând în Cecenia. De aici vine și loialitatea lui Kadîrov pentru Putin: acesta se simte mai sigur sub protecția Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Când luptătorii lui Kadîrov s-au pozat pe pod, nu mai exista nicio amenințare imediată din partea lui Prigojin și a legiunilor sale Wagner pentru Moscova.

Datele publicate de Flightradar24 arată că ambele avioane guvernamentale folosite de obicei de Putin se aflau deasupra regiunii Tver duminică, ceea ce înseamnă că președintele rus nu mai era în pericol direct la acea vreme.

Cu alte cuvinte, „kadîroviții” au venit la petrecere când aceasta se terminase deja – o practică obișnuită a acestor așa-numite „brigăzi TikTok”.

Recent inauguratul „Tată al Națiunii Cecene” este unul dintre rarii lideri regionali din Rusia care nu pot fi înlocuiți de nicio altă forță politică de la Kremlin. Această poziție privilegiată îi oferă lui Kadîrov un spațiu mult mai mare de manevră. Atât timp cât autoritatea politică centrală de la Moscova rămâne stabilă, Kadîrov nu are niciun motiv să o atace.

Kadîrov primește din abundență fonduri din bugetul federal (în timp ce regiunea sa rămâne una dintre cele mai slab dezvoltate din Rusia), are la dispoziția lui o armată privată și extrem de loială și are autoritatea de a suprima orice formă de opoziție care îi pune în pericol conducerea.

Moscova nu își permite să fie în conflict cu Kadîrov în niciun fel, astfel că liderul cecen este de neatins din afară. Singura amenințare la adresa sa și a conducerii sale nemiloase poate veni doar din interior.

Kadîrov se găsește mereu în mijlocul unor conflicte interne care, deocamdată ard mocnit, dar care pot oricând să declanșeze un război civil în Cecenia.

De aici vine și loialitatea lui Kadîrov pentru Putin: acesta se simte mai sigur sub protecția Kremlinului. În același timp, poate cere aproape orice din partea Moscovei, atâta timp cât acel lucru are legătură cu Cecenia.

Ramzan Kadîrov într-un tanc t-72 modernizat
Atât timp cât autoritatea politică centrală de la Moscova rămâne stabilă, Kadîrov nu are niciun motiv să o atace. Foto: Profimedia Images

Kadîrov s-ar îndepărta de aparatul de conducere de la Kremlin doar dacă centrul puterii în Rusia ar devin prea slab sau dezorganizat ca să îi mai ofere protecție împotriva acelor părți din societatea cecenă care vor să îl dea jos de la putere sau chiar să îl lichideze.

Propaganda Kremlinului conform căreia Cecenia și cecenii sunt pentru totdeauna pacificați este o ficțiune. În spatele fațadei de loialitate se ascund neîncrederea și disprețul față de Moscova la care nici oamenii lui Kadîrov nu sunt imuni.

Este evident pentru orice cunoscător al regiunii că spiritul de luptă al cecenilor nu poate fi frânt. Mult așteptatul moment al revoluției s-ar putea să vină în curând. Iar când acest lucru se va întâmpla, legiunile lui Kadîrov nu vor avea de înfruntat doar inamici imaginari de pe TikTok, ci adevărați eliberatori ceceni.

De aceea, pentru Kadîrov, ruperea de Moscova nu reprezintă un beneficiu. Cât timp Putin stă pe tronul său de aur de la Moscova, Ramzan Kadîrov îi va rămâne alături.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri