Video Jurnaliști arestați la Moscova, la o manifestație a soţiilor militarilor ruşi mobilizaţi în Ucraina, care cer să fie aduși acasă

Data publicării:
jurnalist arestat la moscova
Jurnaliștii care filmau evenimentul au fost ridicați de poliție. Sursă foto: X

Poliţia rusă a arestat sâmbătă mai mulţi jurnalişti la o manifestaţie a soţiilor de militari mobilizaţi, care cer ca aceştia să fie aduşi înapoi din Ucraina, la doi ani de la declanșarea invaziei ruse, relatează mai multe publicaţii ruse independente.

În fiecare sâmbătă, mai multe soţii de militari ruși mobilizați în Ucraina depun flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, o acţiune simbolică, lângă zidurile Kremlinului, prin care cer ca aceştia să fie aduşi acasă de pe front.

Poliţia a avertizat presa să nu se ducă la aceste manifestaţii şi i-a arestat pe jurnaliştii care au încălcat acest avertisment, a scris AFP, care a primit același avertisment, potrivit News.ro.

Pe rețelele sociale au apărut înregistrări video realizate de publicaţiile Sota şi SOTAvision, care surprind poliţişti arestând mai multe persoane - dintre care două purtau veste galbene pe care scria „Presa”, venite să relateze de la această reuniune săptămânală a mişcării „Put Domoi” („Drumul către casă” în rusă), în apropiere de flacăra soldatului necunoscut.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit SOTAvision, doi dintre jurnaliştii săi se află printre persoanele arestate.

Una dintre soţiile de militari a declarat pentru SOTAvision că activistele din cadrul mişcării au putut să depună flori, dar că se aflau „sub control, într-un convoi al forţelor de ordine”.

„În vremurile noastre, simpla depunere de flori este o acţiune cetăţenească nu tocmai lipsită de riscuri”, declară această activistă, sub protecţia anonimatului.

În altă înregistrare video, un poliţist ordonă unei jurnaliste de la SOTAvision, care era pe cale să fie arestată, să oprească filmarea, altfel riscând să fie urmărită penal.

„Domnișoară, opreşte filmarea! Repet! Eşti avertizată în mod oficial! Dacă nu te conformezi cerinţelor legale ale unui ofiţer de poliţie, vei fi urmărită (penal) cu privire la nesupunere faţă de un ordin legal de la un ofiţer de poliţie”, îi spune agentul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri