Jurnalistul vânat de Putin, care a prezis revolta Wagner: Dacă Prigojin nu va fi asasinat în 6 luni, în Rusia va fi lovitură de stat

Data publicării:
Evgheni Prigojin vs Vladimir Putin
Evgheni Prigojin și Vladimir Putin. Colaj foto: Profimedia Images

Liderul Grupului Wagner va fi asasinat sau va conduce o nouă lovitură de stat împotriva Kremlinului în următoarele șase luni, potrivit unui jurnalist de investigații de la Bellingcat care a prezis la începutul anului că Prigojin va întoarce armele împotriva lui Putin.

Christo Grozev a spus că nu a fost deloc surprins de revolta de scurtă durată a mercenarilor Wagner din 23-24 iunie. „Am spus în ianuarie că Prigojin se va întoarce împotriva lui Putin în șase luni – și s-a încadrat la fix în termenul meu”, a spus Grozev pentru Financial Times.

Grozev a suspectat în noaptea dinaintea revoltei Wagner că în Rusia se pregătește o lovitură de stat după ce a fost detectată o intensificare a traficului telefonic între membrii de rang înalt ai armatei ruse, potrivit informațiilor Bellingcat.

„Putin s-a dus la TV și l-a făcut pe Prigojin trădător”, a spus Grozev. „Toată lumea știe ce fac ei cu 'trădătorii', iar Putin nu a făcut asta. Vrea să îl vadă mort. Nu poate să o facă încă. În șase luni, Prigojin ori va fi mort, ori va avea loc o a doua lovitură de stat. Sunt agnostic în privința celor două [variante], dar nu cred că niciuna nu se va întâmpla.”

christo grozev profimedia-0390408292
Christo Grozev, jurnalist al platformei de investigații Bellingcat, se teme că va fi asasinat după ce a făcut dezvăluiri compromițătoare despre implicarea serviciilor secrete ruse în cazul Skripal, Navalnîi și doborârea zborului MH17 în Ucraina Foto: Profimedia Images

Prigojin a declanșat o revoltă împotriva liderilor militari ai Rusiei cu care s-a certat de luni de zile în legătură cu războiul din Ucraina. Însă, rebeliunea în care trupele Wagner au preluat controlul unei baze militare din sudul Rusiei înainte de a porni „Marșul Dreptății” spre Moscova s-a oprit subit.

Șeful Wagner a acceptat să plece în Belarus cu o mare parte din luptătorii săi, conform unui acord intermediat de președintele belarus Alexander Lukașenko.

O parte dintre cerințele impuse se acea înțelegere au fost deja încălcate, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Putin nu a reușit să rezolve decisiv problemele apărute odată cu rebeliunea mercenarilor Wagner. Au apărut zvonuri că sute de trupe Wagner părăsesc deja Belarusul pentru a se întoarce în Rusia și sunt pregătite să se „activeze” la finalul lunii august, potrivit ISW, care citează surse Wagner.

Un posibil motiv pentru această mutare ar putea fi refuzul lui Lukașenko de a-i plăti pe luptătorii Wagner, care se aștepta ca Rusia să răspundă de ei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri