Rusia spune că Occidentul, spre deosebire de China, „s-a împușcat în cap” când a impus sancțiuni

Data actualizării: Data publicării:
Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei
„Livrările de energie cresc în permanență: China știe ce vrea și nu se împușcă singură în picior”, le-a spus Zaharova reporterilor. „În tot acest timp, la vest de Moscova, [Occidentul] se împușcă în cap.” Foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a spus miercuri că Occidentul „s-a împușcat în cap” în efortul de a limita importurile de petrol și gaze rusești, în timp ce China a rezistat cu succes încercărilor aliaților vestici de a semăna discordie între Beijing și Moscova, scrie Reuters.

Războiul din Ucraina și încercările Occidentului de a izola Rusia drept pedeapsă pentru că a invadat Ucraina au dus la creșterea prețurilor la cereale, ulei de gătit, îngrășăminte și energie, pe măsură ce Europa e în plin proces de a-și reduce dependența de petrol și gaze rusești.

Maria Zaharova a lăudat parteneriatul strategic al Rusiei cu China și a criticat decizia Statelor Unite și a aliaților săi europeni de a distruge relația pe care o aveau cu Moscova.

„Livrările de energie cresc în permanență: China știe ce vrea și nu se împușcă singură în picior”, le-a spus Zaharova reporterilor. „În tot acest timp, la vest de Moscova, [Occidentul] se împușcă în cap. Vestul s-a izolat de noi.”

Purtătoarea de cuvânt a spus că Uniunea Europeană a ales o cale „sinucigașă” în încercarea de a-și diversifica sursele de aprovizionare și de a renunța la energia din Rusia de care Germania a depins încă din timpul Războiului Rece.

Zaharova a menționat că resursele diplomatice ale Rusiei au fost deja redirecționate din Europa, SUA și Canada spre Asia, Africa și regiunea fostei Uniuni Sovietice. Președintele rus Vladimir Putin spune că relațiile cu China sunt mai bune decât au fost vreodată și a lăudat parteneriatul strategic de contracarare a influenței americane.

Citește și: Analiză Politico: Vladimir Putin a devenit noul vasal al Chinei

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri