Sonda japoneză SLIM a căzut „în nas” pe Lună, la aselenizare, și nu poate să obțină lumină solară pentru energie

Data publicării:
Sonda pe lună
Sonda SLIM a ajuns pe Lună într-o poziție nefirească. Foto: Profimedia Images

Sonda japoneză care a reușit o aselenizare istorică săptămâna trecută, a atins suprafața astrului căzând „în nas”, relatează BBC. Prima imagine cu nava SLIM o arată într-o poziție la 90 de grade față de cum ar fi trebuit să fie în mod nromal. Poziția nefirească a sondei explică, acum, de ce dispozitivul a avut atâtea probleme și de ce nu a putut să genereze suficientă electricitate pentru a fi operabil.

Imaginea a fost făcută cu ajutorul robotului Sora-Q, de dimensiunea unei mingii de baseball, eliberată de SLIM cu puțin timp înainte de aselenizare.

„O defecțiune a principalului motor a afectat capacitatea de aselenizare a navei spațiale în timpul coborârii sale”, a transmis JAXA, Agenția Spațială Japoneză, într-un comunicat.

Din primele informații se pare că cele două propulsoare de pe SLIM și-au încetat funcționarea chiar în timpul coborârii navei.

Pentru ca fotografia să poată ajunge pe Pământ, Sora-Q a trimis-o mai întâi unui al doilea robot – lander-ul Lunar Excursion Vehicle (Lev-1). Acest robot care poate să facă salturi are echipament radio care îi permite să trimită informații echipei de pe Pământ independent de SLIM.

Suspiciunea echipei japoneze este că sonda se află într-o poziție din care panourile solare nu au acces la lumină și, deci, nu pot genera energie electrică. Speranța cercetătorilor niponi este că unghiul de refracție a luminii va ajunge într-o poziție care să permită încărcarea și ieșirea din „hibernare” a modulului principal. Totuși, înainte să piardă complet energia, SLIM a reușit să facă un număr de fotografii al locului în care se află – un mic deal.

„Analiza datelor pe care le-am primit înainte de pierderea energiei a confirmat că SLIM a ajuns pe Lună la aproximativ 55 de metri est distanță de locul inițial de aselenizare”, a transmis JAXA.

De asemenea, cercetătorii niponi sunt încântați și de succesul celor două dispozitive separate – Lev-1 și Sora-Q, ambele reușind să ducă la bun sfârșit misiuni de recunoaște – Sora-Q a făcut fotografii în timp ce Lev-1 a reușit să-și folosească dispozitivul de salt și de transmitere de date pe Pământ.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri