SUA au transmis Rusiei că nu vor reveni în tratatul „Cer Deschis”, unul din ultimele acorduri militare între cele două ţări

Data actualizării: Data publicării:
avion AWACS de supraveghere aeriană NATO
Avion Boeing E-4 de comandă, control şi supraveghere radar din dotarea SUA şi NATO. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au transmis Rusiei că nu vor reveni în tratatul „Cer Deschis”, considerat unul dintre ultimii piloni de încredere între NATO şi Moscova. Acest tratat permite efectuarea de zboruri deasupra teritoriilor statelor semnatare, realizate de avioane neînarmate, în scopul supravegherii reciproce a instalaţiilor militare, informează Reuters.

În replică, Rusia a considerat decizia SUA drept o „greşeală politică” comisă înaintea primei întâlniri faţă în faţă dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, programată luna viitoare la Geneva, în Elveţia.

SUA s-au retras în noiembrie 2020 din acest tratat de control şi verificare a armamentelor, care a consolidat securitatea europeană, după ce administraţia Donald Trump a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor acordului, acuzaţie respinsă de Moscova.

Ulterior, în luna ianuarie 2021, Rusia a anunţat intenţia de a se retrage din tratat. Săptămâna trecută, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind denunţarea Tratatului „Cer Deschis” („Open Sky”), iniţiat de preşedintele Vladimir Putin.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, decizia Rusiei a fost motivată de faptul că SUA, deşi s-au retras din tratat, pot în continuare să beneficieze de informaţiile venite din partea celorlalţi membri NATO, care încă sunt membri ai tratatului.

Dacă şi Rusia părăseşte definitiv acest tratat (după votul din Dumă, urmează cel în camera superioară a parlamentului rus), un singur tratat important privind controlul armelor mai rămâne în vigoare între cele două puteri: acordul de dezarmare nucleară Noul START (New START), care limitează, printre altele, arsenalele nucleare ale ambelor ţări la câte 1.550 de focoase (ogive) nucleare.

Tratatul „Cer Deschis” a fost semnat în 1992, la Helsinki, după prăbuşirea URSS. Negocierile pentru semnarea sa au început în 1989, între ţările NATO şi statele membre ale fostului Pact de la Varşovia. De atunci, tratatul a fost semnat şi ratificat de 35 de ţări (inclusiv România) şi a intrat în vigoare în 2002.

Scopul tratatului „Cer Deschis” a fost ca statele semnatare să permită colectarea reciprocă de informaţii referitoare la forţele şi instalaţiile militare, prin efectuarea de zboruri de recunoaştere realizate de avioane neînarmate, în scopul transparenţei şi dezvoltării încrederii între ţările membre.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri