Poliţistul condamnat pentru uciderea lui George Floyd a fost înjunghiat în închisoare (NYT)

Data publicării:
Derek Chauvin l-a sufocat cu genunchiul pe afro-americanul George Floyd
Derek Chauvin, poliţistul care l-a ucis pe George Floyd, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare. Foto: Profimedia Images

Poliţistul american Derek Chauvin, condamnat pentru uciderea afro-americanului George Floyd, incident care a dus la proteste violente în SUA și crearea mișcării antirasiste Black Lives Matter, a fost înjunghiat de un alt deţinut în închisoare, dezvăluie New York Times.

Derek Chauvin „a fost înjunghiat vineri într-o închisoare federală din Tucson, în Arizona, afirmă două persoane la curent cu acest caz”, scrie cotidianul american, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Autorităţile penitenciare federale americane au transmis o declaraţie confirmând o „agresiune”, fără a preciza însă numele victimei.

Angajaţi ai închisorii „au luat măsuri pentru a salva viaţa unei persoane încarcerate”, fiind solicitată asistenţă din partea serviciilor medicale de urgenţă, potrivit lor.

Deţinutul a fost dus la „un spital local pentru a primi îngrijiri acolo şi pentru a fi examinat”, a mai adăugat sursa citată.

„Nu pot să respir”

La 25 mai 2020, poliţistul Derek Chauvin, agent al poliţiei din Minneapolis (est), a stat cu genunchiul pe gâtul afro-americanului George Floyd, de 40 de ani, aproape zece minute, impasibil la intervenţiile trecătorilor şi gemetele victimei.

Alţi doi poliţişti ajutaseră la menţinerea acestuia la pământ.

Scena, filmată şi postată online, a provocat declanşarea unor uriaşe manifestaţii împotriva rasismului şi a violenţelor poliţieneşti pe întreg teritoriul SUA şi în afara ţării.

Derek Chauvin a fost recunoscut culpabil de omor de către justiţia statului din Minnesota în urma unui proces extrem de mediatizat în 2021 şi condamnat la 22 de ani şi jumătate de închisoare.

Curtea Supremă a SUA a respins săptămâna trecută recursul lui Derek Chauvin împotriva acestei condamnări.

Derek Chauvin şi-a recunoscut vinovăţia de „încălcarea drepturilor civice” ale lui George Floyd în faţa unui judecător federal, fiindu-i schimbată pedeapsa în 2022 la 21 de ani de închisoare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri