Soțul lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a fost atacat în casă, la San Francisco. Cine este agresorul

Data actualizării: Data publicării:
nancy pelosi il tine de brat pe paul pelosi
Paul Pelosi, soțul lui Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din SUA, a fost bătut de un agresor care a pătruns în locuința lor din San Francisco Foto: Profimedia Images

Paul Pelosi, soțul președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a fost „agresat violent” de o persoană care a pătruns vineri dimineață în locuința sa din San Francisco, a anunțat purtătorul de cuvânt al acesteia.

ACTUALIZARE 23: 40 Paul Pelosi a fost supus unei intervenții chirurgicale, relatează CNN. Este vorba despre o fractură craniană, dar și plăgi destul de grave la brațul și mâna dreaptă.

Președinta Nancy Pelosi a putut vorbi cu soțul ei după atac și înainte ca acesta să fie dus în sala de operație. Ea se va duce cu avionul la San Francisco, împreună cu familia, pentru a-i fi alături, a precizat o sursă citată de CNN.

Paul Pelosi a reușit să sune la 911 în momentul în care agresorul a intrat în locuință, potrivit unei surse din cadrul forțelor de ordine și unei alte surse familiare cu acest caz, relatează CNN.

Pelosi a reușit să mențină linia deschisă, iar dispecerul a putut auzi conversația pe fundal, potrivit sursei din cadrul forțelor de ordine. Pelosi a vorbit codat, oferind suficiente detalii pentru ca operatorul care auzea discuția să înțeleagă că ceva nu era în regulă, așa că dispecerul a trimis poliția să verifice casa, a mai spus sursa.

Lupta agresorului cu Pelosi a fost filmată de camera de corp a poliției în timp ce agenții intrau pe ușă pentru a interveni, potrivit uneia dintre surse.

Suspectul, identificat de autorități, era adeptul teoriilor conspirației

ACTUALIZARE 23:30. Bărbatul care l-a atacat vineri dimineață pe soțul președintei Camerei Reprezentanților a postat pe Facebook meme-uri și teorii ale conspirației despre vaccinurile Covid, alegerile din 2020 și atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, iar o cunoștință de-ale lui a declarat pentru CNN că în general părea „rupt de realitate”.

David DePape, în vârstă de 42 de ani, a fost identificat vineri de poliție ca fiind suspectul în cazul atacului asupra lui Paul Pelosi în locuința din San Francisco.

Două dintre rudele lui DePape au declarat pentru CNN că DePape s-a înstrăinat de familia sa și au confirmat că al lui era un cont de Facebook care vineri a fost retras de pe rețeaua socială.

Agresorul ar fi intrat în casă cu un ciocan și ar fi încercat să-l imobilizeze pe Paul Pelosi în timp ce striga: „Unde este Nancy?”, spun surse citate de presa americană.

casa lui pelosi din san francisco profimedia-0733739195
Casa soților Pelosi din San Francisco unde un individ a intrat și l-a atacat pe soțul președintei Camerei Reprezentanților Foto: Profimedia Images

Anul trecut, David DePape a postat pe pagina sa de Facebook linkuri către mai multe videoclipuri produse de Mike Lindell, directorul executiv al My Pillow, care susținea în mod fals că alegerile din 2020 au fost furate. Alte postări includeau imagini care exprimau ură față de minoritățile sexuale și conțineau linkuri către site-uri web care susțineau că vaccinurile Covid cauzează moartea. De asemenea, el a postat idei din teoria conspirației conform căreia elitele globale se folosesc de coronavirus pentru a introduce o nouă ordine mondială în care să obțină mai multă putere și să asuprească masele. 

La două zile după ce fostul ofițer de poliție din Minneapolis Derek Chauvin a fost găsit vinovat de uciderea lui George Floyd, DePape a scris că procesul a fost „un linșaj modern”, pentru că, pretindea el în mod fals, Floyd a murit din cauza unei supradoze de droguri.

Cele mai multe dintre postările publice de pe pagina de Facebook a lui DePape au fost din 2021. În anii anteriori, DePape a postat, de asemenea, lungi considerente despre religie, inclusiv afirmații potrivit cărora „Iisus este Antihristul”. Niciuna dintre postările publice nu părea să o menționeze pe Pelosi, precizează CNN.

Două foste cunoștințe ale lui DePape din California au declarat pentru CNN că acesta a dezvoltat un comportament îngrijorător de-a lungul anilor. Ar fi avut o problemă cu drogurile, „părea paranoic și rupt de realitate” și „folosea justificări biblice pentru a face rău”. Cele mai recente postări arătau că are fobii pe diverse teme și erau pline furie.

Suspectul era înarmat cu un ciocan

ACTUALIZARE 19:30 Două surse din cadrul forțelor de ordine au declarat pentru ABC News că suspectul era înarmat cu un ciocan și ar fi intrat în casă printr-o ușă glisantă de sticlă. Efracția nu ar fi fost întâmplătoare, ci țintită. Individul se pare că o căuta chiar pe președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Poliția Capitoliului, FBI și Departamentul de Poliție din San Francisco sunt implicate în anchetă.

Nu este clar dacă în acel moment în casa cuplului din San Francisco erau prezenți agenți de pază.

Pe de altă parte, în ciuda asigurărilor primite la nivel oficial că Paul Pelosi este bine și se recuperează, rănile sale ar fi „semnificative”.

Președintele Joe Biden a vorbit cu Nancy Pelosi vineri dimineață „pentru a-și exprima sprijinul după acest atac oribil”, a declarat secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

De asemenea, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat într-un comunicat că „ceea ce i s-a întâmplat lui Paul Pelosi a fost un act ticălos” și a spus că a vorbit cu colega sa de la Cameră și și-a transmis îngrijorarea, alături de urări de însănătoșire rapidă pentru soțul ei. 

Și liderul minorității din Senat, republicanul Mitch McConnell, a scris pe Twitter că este „îngrozit și dezgustat” de atac, adăugând că este bucuros să afle că soțul lui Nancy Pelosi este pe cale de a-și reveni complet.


Știrea inițială:

Suspectul a fost reținut

Suspectul este în custodie, a precizat purtătorul de cuvânt, Drew Hammill, într-un comunicat. Nancy Pelosi nu se afla în San Francisco în acel moment, a precizat Hammill.

Paul Pelosi se află acum în spital, dar se va face bine, rănile pe care le are nu îi pun viața în pericol, conform purtătorului de cuvânt.

În vârstă de 82 de ani, Paul Pelosi a suferit răni provocate de un corp contondent în timpul atacului, scrie presa americană.

Motivul acestui atac este în curs de investigare.

„Președinta Camerei și familia sa le sunt recunoscători celor care au intervenit primii și profesioniștilor din domenilul medical care au fost implicați și solicită intimitate în acest moment”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Nancy Pelosi tocmai s-a întors la Washington în această săptămână de la o conferință pe teme de securitate care a avut loc în Europa.

Siguranța membrilor Congresului, o preocupare după atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu

Deși circumstanțele atacului sunt neclare, incidentul ridică noi semne de întrebare în legătură cu siguranța membrilor Congresului și a familiilor lor, în condițiile în care amenințările la adresa aleșilor americani sunt la un nivel record la aproape doi ani de la atacul violent asupra Capitoliului, în ultimele zile de mandat al lui Donald Trump.

Membrii Congresului au primit bani în plus pentru securitatea la domiciliul lor, dar unii au făcut presiuni pentru mai multă protecție. Ei s-au trezit cu diverse persoane la domiciliul lor și au primit tot mai multe amenințări.

Aflat adesea alături de Nancy Pelosi în timpul evenimentelor importante de la Washington, Paul Pelosi este un investitor bogat, care în mare parte a timpului își desfășoară activitatea pe coasta de vest a Americii. Ei au cinci copii adulți și mulți nepoți.

În acest an, Paul Pelosi a pledat vinovat la acuzațiile de conducere sub influența băuturilor alcoolice după ce a provocat un accident, în luna mai, în zona viticolă din California și a fost condamnat la cinci zile de închisoare și trei ani de eliberare condiționată.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri