Unul dintre cei mai bogați oameni din lume vrea să-l împiedice pe Donald Trump să devină din nou președinte

Data publicării:
donald trump in timpul unui discurs
Fostul președinte al SUA, Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Rețeaua politică de conservatori americani condusă de miliardarul Charles Koch a strâns peste 70 de milioane de dolari pentru a-i cheltui în cursele politice, a declarat joi un oficial al grupului, având obiectivul principal de a-l împiedica pe fostul președinte Donald Trump să obțină nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, potrivit Reuters.

Influentul grup care militează pentru reduceri de taxe și mai puține reglementări guvernamentale, este pregătit să intre în alegerile primare prezidențiale din Partidul Republican pentru prima dată în istoria sa de două decenii. Koch, clasat printre cei mai bogați oameni din lume, și-a adunat averea în calitate de director la compania familiei sale Koch Industries, un conglomerat implicat în industria combustibililor fosili, mărfuri și alte afaceri.  

Nu era clar însă ce procent din cele 70 de milioane de dolari strânse de „Americans for Prosperity Action”, super PAC-ul rețelei Koch, va fi folosit direct pentru a-l combate pe Trump. Dar grupul a precizat clar că învingerea acestuia în alegerile primare este o prioritate absolută, deoarece consideră că Trump va pierde alegerile din noiembrie 2024 în fața președintelui Joe Biden, care l-a învins pe fostul lider de la Casa Albă în 2020. 

„Există o urgență în jurul alegerii unor candidați care pot câștiga", a declarat un oficial al grupului de susținere Americans for Prosperity (AFP). „Chiar și un număr semnificativ de susținători ai președintelui Trump sunt îngrijorați în legătură cu capacitatea sa de a fi ales și sunt deschiși la o alternativă”.  

Vestea celor 70 de milioane de dolari strânși a fost relatată pentru prima dată joi de New York Times.

EXCLUSIVE: Charles Koch And Wife Liz Koch Seen With Their Daughter, Son And Grandkids While Going To Dinner At The Mark Hotel In New York City
Charles Koch (foto centru). Foto: Profimedia Images

Rețeaua de organizații politice susținută de Koch a fost fondată de Charles și fratele său, David Koch, care a murit în 2019. Ea include acum un grup mai mare de donatori. Din punct de vedere istoric, aceștia au cheltuit milioane de dolari pentru a susține candidați republicani cu idei similare pentru funcții publice.  

Rețeaua Koch încă nu a ales să susțină un candidat, dar s-a alăturat altor mari donatori republicani în încercarea de a-l învinge pe Trump. Omul de afaceri din domeniul imobiliar și fost prezentator de reality show-uri TV are un avans de 20 de puncte procentuale față de cel mai apropiat rival, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, într-o aglomerare de candidați republicani la președinție. 

Donatorii conservatori se tem că Trump, al cărui stil de guvernare haotic și care provoacă diviziuni i-a îndepărtat pe republicanii mai moderați, va pierde din nou în fața lui Biden.  

DeSantis, văzut cândva ca fiind cel mai probabil să îl învingă pe Trump, nu a înregistrat o mare creștere în sondaje de la lansarea candidaturii sale la sfârșitul lunii mai și se află la distanță pe locul al doilea.  

Rețeaua Koch intenționează să decidă pe cine susține înainte de adunarea electorală din Iowa, la începutul anului 2024, a declarat oficialul AFP. 

Într-un răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la influența Koch, echipa de campanie a lui Trump a declarat că „niciun fel de bani murdari" nu va opri mișcarea sa. 

„Salutăm această luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, într-un e-mail pentru Reuters.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri