Taiwanul organizează jocuri de război pe scenariul ucrainean: Respingerea unui exerciţiu chinezesc care se transformă în atac real

Data publicării:
Exerciții militare desfășurate de Taiwan
Exerciții militare desfășurate de Taiwan. Sursa foto: Profimedia Images

Jocurile de război pe care Taiwanul le organizează anul acesta vor exersa zone „ucigaşe” pe mare pentru a sparge o blocadă şi vor simula un scenariu în care China transformă brusc unul dintre exerciţiile sale regulate în jurul insulei într-un atac real. Scenariul aminteşte de exerciţiile militare pe care Rusia a pretins că le organizează pentru a cumula trupe în jurul Ucrainei și pentru a declanșa apoi invazia de pe 24 februarie 2022.

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic drept teritoriul său, organizează în ultimii patru ani exerciţii militare regulate în jurul insulei, pentru a face presiuni asupra Taipeiului să accepte revendicarea suveranităţii Beijingului, în ciuda obiecţiilor puternice ale Taiwanului.

Taiwanul îşi începe principalele exerciţii anuale Han Kuang în această lună cu exerciţii de masă - extinse de la cinci zile la opt, având în vedere numărul de scenarii care vor fi incluse - urmate, în iulie, de exerciţii de luptă propriu-zise, a precizat Ministerul Apărării de la Taipei, citat de Reuters, potrivit News.ro.

Tung Chih-hsing, şeful departamentului de planificare a luptei comune din cadrul ministerului, a declarat într-o conferinţă de presă că exerciţiile vor exersa modul de a răspunde rapid în cazul în care unul dintre exerciţiile Chinei se transformă brusc într-un atac, lucru de care planificatorii militari au început să se îngrijoreze, având în vedere regularitatea acestora.

Modul în care diferite ramuri ale forţelor armate pot organiza un răspuns coordonat la o blocadă chineză va fi un alt punct de interes, a spus Tung.

„Lanţ de atac şi eliminare”

Exerciţiile vor integra forţele navale, aeriene şi ale pazei de coastă, arme anti-navă montate pe ţărm şi drone pentru a stabili un „lanţ de atac şi eliminare” maritim, a adăugat el.

„În plus, (vom) folosi forţele navale şi aeriene şi navele gărzii de coastă pentru a efectua în comun operaţiuni de escortă” pentru a ne asigura că legăturile maritime şi aeriene cu lumea exterioară rămân deschise, a spus Tung.

În timpul unei runde majore de jocuri de război în jurul Taiwanului, în luna aprilie a anului trecut, China a exersat lovituri de precizie şi blocarea insulei.

De la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, Taiwanul a căutat să vadă ce lecţii poate învăţa şi integra în propriile exerciţii, în special cum forţele ucrainene, mult mai reduse, au reuşit să respingă armata rusă, mult mai mare.

Tung a declarat că aceste lecţii vor fi din nou prezente în acest an, alături de lecţiile învăţate din războiul din Gaza. Pentru aceste două conflicte, Tung a spus că oficialii analizează în special utilizarea războiului psihologic şi a operaţiunilor asimetrice, fără a explica însă cum anume vor figura acestea în cadrul exerciţiilor.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a susţinut ideea de „război asimetric”, pentru ca forţele sale, de asemenea mult mai mici decât cele ale Chinei, să fie mai mobile şi mai greu de atacat, de exemplu cu ajutorul rachetelor montate pe vehicule şi al dronelor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri