Talibanii nu vor să mai primească ajutoarele umanitare oferite de Suedia după arderea Coranului la Stockholm

Data publicării:
Muslim protesters stage demonstration outside London embassy of Sweden after danish origin right wing man burns Quran outside Turkish embassy in Sweden
Arderea Coranului a stârnit protestele musulmanilor în mai multe capitale europene. Foto: Profimedia

Regimul fundamentalist taliban din Afganistan a anunțat, marți, blocarea tuturor activităților umanitare ale Suediei din Afganistan, ca răspuns la manifestația de luna trecută când a fost ars Coranul în fața unei moschei din Stockholm, relatează Reuters.

Suedia nu mai are ambasadă în Afganistan din 2021, de când talibanii au preluat puterea, însă mii de lucrători ai organizaţiei neguvernamentale Comitetul Suedez pentru Afganistan oferă în întreaga ţară ajutoare pentru sănătate, educaţie şi dezvoltarea rurală.

Zabiullah Mujahid, purtător de cuvânt al guvernului taliban, a comunicat că „după insultarea sfântului Coran şi acordarea permisiunii de a insulta credinţa musulmană (...), Emiratul Islamic din Afganistan ordonă încetarea tuturor activităţilor Suediei în Afganistan”.

Autorităţile afgane nu au precizat ce organizaţii sunt vizate; ajutoarele pentru Afganistan erau deja îngreunate de o serie de restricţii, inclusiv privind participarea femeilor. Reducerea contribuţiilor la planul umanitar anual condus de ONU sugerează că mai multe state donatoare îşi retrag sprijinul financiar pentru ajutorarea Afganistanului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri