Trump, gest fără precedent în ultimii 70 de ani la summitul NATO

Data publicării:
Leaders Meet For NATO Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Joi, la summitul NATO de la Bruxelles, președintele american, Donald Trump, nu a promis ferm sprijinul Statelor Unite în cazul unei agresiuni împotriva partenerilor europeni, observă agențiile de presă internaționale, relatează Agerpres.

Leaders Meet For NATO Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Trump este primul președinte american din ultimii aproape 70 de ani care nu a promis explicit aplicarea Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, potrivit căruia aliații intervin militar în sprijinul oricărui stat membru NATO atacat din exterior, a subliniat cercetătorul Thomas Wright de la Institutul Brooking's, citat de AFP. "Este un șoc enorm pentru membrii NATO", a scris el pe Twitter, și a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, va fi încântat.

Reuters remarcă de asemenea omisiunea lui Trump și transmite că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut cu toate acestea că președintele american "a fost clar în ceea ce privește angajamentul său față de NATO", precum și în mesajul către toți aliații că trebuie să își respecte promisiunile de a crește cheltuielile militare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri