Ucraina a ucis trei așa-ziși oficiali ruși din teritoriile ocupate, în bombardamentul masiv la Lisiceansk

Data publicării:
Bombardament la Lisiceansk
Foto: Profimedia Images

Cel puțin trei membri ai guvernelor-marionetă impuse de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina au fost uciși în bombardamentul ucrainean care a lovit o brutărie în orașul Lisiceansk. Atacul de sâmbătă s-a soldat cu 28 de morți, au anunțat, luni, așa-zisele administrații impuse de regimul de la Kremlin.

Kremlinul a calificat, anterior, atacul ucrainean drept un „act terorist monstruos (...) împotriva infrastructrurii civile”, fără a menţiona că printre victime se numără şi oficiali pro-ruşi.

„Ministrul pentru situaţii de urgenţă al Republicii Populare Lugansk (n. red. - unul dintre cvasi-statele inventate de ruși pe teritoriul Ucrainei), colonelul Oleksii Potelehcenko, a fost ucis în bombardamentul brutal asupra brutăriei”, a scris, pe Telegram, un așa-zis oficial regional pro-rus, Leonid Pasecinik. Colonelul ucis a luptat în cadrul miliţiilor pro-ruse în Donbas-ul ucrainean începând din 2014, conform aceleiaşi surse.

Au fost, de asemenea, ucişi în acelaşi atac ucrainean doi consilieri municipali, a precizat, la rândul său, tot pe Telegram, primarul instalat de ruși la Lisiceansk, Eduard Sahnenko. Cele două surse citate nu au precizat, însă, motivul prezenţei acolo al oficialilor pro-ruşi ucişi şi nici identitatea celorlalte victime.

Oraşul Lisiceansk din provincia ucraineană Lugansk a fost cucerit de trupele ruse în vara anului 2022, după o bătălie sângeroasă care a durat mai multe săptămâni. Înaintea asaltului rușilor, oraşul avea în jur de 111.000 de locuitori.

Între timp, cel puţin patru persoane au fost ucise şi o alta rănită, luni, într-un atac rusesc în centrul oraşului Herson în partea de sud a Ucrainei, a declarat şeful ucrainean al administraţiei militare locale, Roman Mrociko, care a arătat imagini cu o maşină calcinată în care se aflau trei dintre victime, a patra fiind ucisă lângă maşină în urma exploziei provocate, probabil, de un obuz.

Oraşul Herson, capitala regiunii ucrainene omonime, a fost ocupat de armata rusă în primele zile ale invaziei în februarie 2022, aceasta retrăgându-se de acolo odată cu retragerea din noiembrie în acelaşi an din partea de nord a acelei provincii pentru a-şi stabili defensiva dincolo de fluviul Nipru. De atunci, fiecare tabără controlează un mal al fluviului, iar oraşul Herson este bombardat cu regularitate de armata rusă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri