7 arestări în ancheta atentatului de la Manchester. Fratele mai mic și tatăl teroristului, reținuți în Libia

Data actualizării: Data publicării:
Aftermath In Manchester After Pop Concert Terrorist Attack Kills 22
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23: Armed police guard Greater Manchester Police station as a flag flies at half-mast in the background on May 23, 2017 in Manchester, England. Prime Minister Theresa May held a COBRA meeting this morning following a suicide attack at Manchester Arena as concert goers were leaving the venue after Ariana Grande had performed. Greater Manchester Police have confirmed the explosion as a terrorist attack with 22 fatalities and 59 injured. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Forţele antiteroriste au anunţat miercuri seara că l-au arestat, în urma unei operaţiuni de la Tripoli, şi pe tatăl atacatorului sinucigaş Salman Abedi, care şi-a detonat în urmă cu două zile centura cu explozibili în mijlocul mulţimii de la Manchester Arena. Arestarea tatălui atacatorului sinucigaş are loc la doar câteva ore după arestarea fratelui mai mic - Hashem Abedi, transmite Sky News. Un alt frate al atacatorului a fost arestat în Marea Britanie. Autoritățile iau în calcul și varianta în care tânărul de 22 de ani, britanic cu origini libiene, ar fi fost doar un cărăuş, iar bomba cu cuie ar fi fost acţionată de altcineva de la distanţă. 

Foto: Gulliver/ Getty Images

ACTUALIZARE joi, ora 6:00 Poliția din Manchester a anunțat că a efectuat o a șaptea arestare în cadrul anchetei asupra atentatului care a făcut 22 de morți luni la finalul unui concert în acest oraș, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Noua arestare a avut loc în urma unei percheziții la o adresă situată în Nuneaton, un oraș din Warwickshire, în centrul Angliei, a declarat poliția. Este vorba de prima arestare făcută în afara regiunii Manchester în acest caz.

În acest stadiu al anchetei, șase bărbați și o femeie au fost reținuți pentru a fi interogați, a precizat poliția.

Toate arestările făcute până acum au fost în Manchester sau în împrejurimi. Ultima dintre ele vizase o femeie, arestată miercuri seara într-un cartier din nordul orașului.

Anterior, alte patru persoane au fost arestate în timpul zilei, printre care un bărbat, la Wigan. Bărbatul era „în posesia unui pachet” pe care anchetatorii îl analizează.

Marți, un bărbat de 23 de ani a fost arestat la Chorlton, la sud de Manchester.

Pe de altă parte, la Tripoli, capitala Libiei, au fost arestați fratele și tatăl lui Salman Abedi.

Autoritățile britanice l-au identificat marți pe autorul atentatului de la Manchester ca fiind Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, născut la Manchester din părinți de origine libiană. Potrivit ministrului de interne britanic, Amber Rudd, Abedi era cunoscut serviciilor de informații și „probabil nu a acționat singur".


Anterior, Ramandan Abedi, tatăl atacatorului,  încercase să apere inocenţa fiului său într-un interviu pentru jurnaliştii AP, potrivit News.ro.

Noi nu credem în uciderea oamenilor inocenţi. Noi nu suntem aşa ceva”, a declarat tatăl atacatorului sinucigaş de la Manchester Arena.

Acesta a precizat că a purtat în urmă cu cinci zile o discuţie cu fiul său, care se pregătea să plece în Arabia Saudită.

De asemenea, o sursă din serviciile de securitate a precizat că Hashem Abedi, fratele atacatorului, ”cunoştea toate detaliile” despre organizarea atentatului terorist de la Manchester Arena.

Hashem Abedi a plecat pe 16 aprilie din Marea Britanie spre Libia.

Mai multe surse au precizat că fratele mai mic al atacatorului sinucigaş este la rândul său suspectat că plănuia un atentat la Tripoli.

Atacatorul sinucigaș a călătorit recent în Libia, pentru a-și vizita familia.

Până acum au fost arestaţi patru suspecţi, dar este în continuare alertă maximă în Marea Britanie. Autorităţile se tem că alte atacuri ar putea avea loc chiar în această perioadă.

Atentatul din Manchester, comis la finalul unui concert al Arianei Grande, s-a soldat cu 22 de morți și 64 de răniți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri