ITALIA. Președintele Napolitano a depus jurământul, dar criza politică nu s-a încheiat

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-23-14h13m16s240

La cei 87 de ani, Giorgio Napolitano a apărut pentru a doua oară în faţa legislativului italian pentru jurământul de învestire. Preşedintele a ţinut un discurs usturător la adresa politicienilor italieni, pe care i-a acuzat că au dus ţara în pragul colapsului.

„În urma apelului lor, pe care am simţit că nu-l pot refuza, oricât de costisitor ar fi fost pentru mine, şi mişcat de un sentiment de identificare vechi şi adânc cu soarta ţării mele, am acceptat propunerea”, a spus Giorgio Napolitano.

Preşedintele a ameninţat însă partidele politice cu demisia dacă acestea nu vor reuşi să scoată ţara din criză. „Am datoria de a fi sincer. Dacă mă voi confrunta din nou cu surzenia de care m-am izbit în trecut, nu voi ezita să trag concluziile necesare în faţa ţării”, a declarat președintele.

Realegerea lui Giorgio Napolitano nu face însă decât să amâne dezbaterea asupra desemnării unui nou premier. Alegerile parlamentare de acum două luni au condus la un impas nemaiîntâlnit.

Camera Deputaţilor este dominată de stânga, dar Senatul e împărţit în trei grupări incompatibile: stânga, dreapta lui Silvio Berlusconi şi miscarea "5 stele" condusă de actorul de comedie Beppe Grillo.

Astfel, de patru luni, Italia este, de fapt, administrată de guvernul tehnocratului Mario Monti, cel care a fost desemnat premier în noiembrie 2011 şi a demisionat, formal, în decembrie anul trecut. El va rămâne în funcţie până la instalarea noului cabinet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri