LONDRA. Exerciţii antitero pe Tamisa, cu o săptămână înaintea atacului

Data publicării:
Activity In Westminster After London Terror Attack
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Atacul de la Londra a dovedit încă o dată că nu pot fi evitate toate atentatele. Contează însă enorm prevenirea lor şi la fel de important, viteza de reacţie a forţelor de ordine, pentru a limita la maximum pierderile de vieţi nevinovate. Britanicii ştiu asta foarte bine acest lucru. Chiar săptămâna trecută s-a desfăşurat un antrenament al forţelor antitero, chiar pe cursul Tamisei. Acum, nivelul de alertă rămâne al patrulea din cinci posibile. La fel de vigilenţi sunt şi francezii şi spaniolii, două naţiuni lovite crunt de flagelul terorist.

Şefii Scotland Yard i-au avertizat pe britanici că vor vedea mult mai mulţi poliţişti pe străzi. De cealaltă parte, londonezii sunt obişnuiţi cu trupe în oraş. Zilele trecute, 200 de agenţi înarmaţi până în dinţi au participat la simularea unui atac terorist, în care forţele de ordine interveneau pentru eliberea pasagerilor de pe o ambarcaţiune civilă, deturnată de terorişti.

Când au invitat televiziunile să urmărească aceste antrenamente, poliţia a avut două obiective: mai întâi ne-a arătat că este pregătită pentru atac terorist şi în al doilea rând să ne reamintească faptul că nivelul de alertă teroristă rămâne la un nivel foarte ridicat”, relatează Nick Beake, corespondent BBC.

Astfel de antrenamente la scară largă sunt o practică obişnuită în Marea Britanie, tocmai pentru ca cetăţenii şi forţele de ordine să ştie cât mai bine cum să reacţioneze în situaţii de criză. O simulare cu o mie de participanţi a avut loc în mai multe zone din Londra cu doi ani în urmă, de exemplu.

Prevenirea şi descurajarea atacurilor sunt cuvintele cheie şi în Franţa. La Paris, dar şi în alte oraşe, mai ales în zonele cu atracţii turistice, sunt patrule militare, iar poliţiştii urmăresc orice pont care i-ar putea duce la descoperirea din timp a unor planuri teroriste.

Francezii sunt în continuare în stare de urgenţă, iar vigilenţa lor este extrem de sporită având în vedere că hexagonul este una dintre ţintele preferate ale atacurilor teroriste. În toate punctele cheie din oraşele importante sunt dispuse trupe de militari înarmaţi pregătiţi să intervină în caz de nevoie. În plus, la obiectivele turistice importante turiştii sunt controlaţi la bagaje, iar poliţişti patrulează non stop în zonele aglomerate”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi 24.

„Se poate întâmpla oricând și se va mai întâmpla, dar trebuie să continuăm să trăim. Dacă ne oprim, cedăm victoria teroriștilor, iar aşa ceva trebuie evitat”, spune un turist belgian la Paris.

Altă ţară, aceeaşi vigilenţă. La 13 ani de la atacurile din Madrid, capitala Spaniei nu a uitat prin ce a trecut. Dovadă stau patrulele de pe străzi.

Atentatul de la Londra a găsit Spania la nivelul de alertă antiteroristă patru, din cinci posibile. Cinci ar însemna scoaterea armatei pe străzi. În faţa Parlamentului există poliţişti înarmaţi 24 de ore din 24, la fel şi în alte locuri publice”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri