Video Regulamentul pentru noua tehnică de creștere a culturilor în UE a fost respins de România și alte 6 țări

Data publicării:
Screenshot 2023-12-11 154949
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, la Consiliul de Miniștri AgriFish. Foto: captură video

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis, luni, că România, Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia au votat împotriva propunerii de regulament înaintate de Comisia Europeană privind noile tehnologii genomice, în cadrul Consiliul de miniștri AgriFish. Barbu a transmis că Guvernul susține introducerea condiționată a NGT1.

„Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.

Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!

România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale:

-Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

-Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor;

-Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!

Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.

Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, arată un mesaj transmis pe Faceboom de Florin Barbu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a reacționat, vineri, la acuzațiile PNL că oficialul PSD ar fi schimbat poziția României privind aprobarea noilor tehnici genomice (NGT) propuse de Comisia Europeană în creșterea culturilor agricole, din „interese mărunte”. Barbu spune că se află la Consiliul de miniștri AgriFish de la Bruxelles și că statul susține introducerea NGT1 cu o condiție: „protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului”. „Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1”, spune acesta.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri