Vecinii Rusiei se roagă de aliații NATO să reintroducă serviciul militar obligatoriu (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
recruți noi în armata Letoniei cu torțe
Letonia și Suedia au reintrodus de curând serviciul militar obligatoriu, iar Lituania a făcut acest lucru după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Foto: Profimedia Images

După ce Putin a invadat Ucraina, serviciul militar a fost readus în discuție și extins în mai multe țări din Europa, în timp ce vecinii Rusiei își îndeamnă aliații din NATO care se află mai departe, inclusiv Marea Britanie, să le urmeze exemplul, scrie BBC.

Săptămâna aceasta, Norvegia a anunțat că a mărit numărul de recruți în armată, după ce Danemarca a anunțat luna trecută că intenționează să mărească durata serviciului militar și să îl extindă așa încât să includă și femeile.

Letonia și Suedia au reintrodus de curând serviciul militar obligatoriu, iar Lituania a făcut acest lucru după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Toivo Saabas (25 de ani) este unul dintre noii recruți estonieni care fac serviciul militar – o obligație pe care toți bărbații de peste 18 ani trebuie să o îndeplinească. Pentru femei, serviciul militar este voluntar.

Pentru Toivo, perioada de instrucție militară a fost cea mai grea experiență din viața lui. „Dar, în final, îți servești țara. Este mai bine să fii pregătit pentru orice decât să te furișezi și să încerci să fugi de acest serviciu.”

„Țara noastră se bazează pe rezerviști, iar acești băieți vin să completeze golurile tot timpul. Dar, ei capătă și aptitudini care îi ajută în viață – în special pentru a căpăta încredere. În câteva săptămâni de acum, acești băieți vor fi pregătiți să se lupte cu inamicul”, a explicat Căpitanul Mikk Haabma, care se ocupă de instructaj. Prin inamic, el se referă la Rusia.

recruți-armată-Norvegia
Norvegia a fost prima țară NATO care a introdus serviciul militar obligatoriu pentru femei. Foto: Profimedia Images

Pentru premierul Estoniei, Kaja Kallas, este crucial ca aliații NATO să se țină de promisiuni și să aloce 2% din PIB pentru apărare.

„În 1938, era clar că va veni războiul așa că cheltuielile pentru apărare au crescut cu 100%, dar era deja prea târziu”, a spus Kallas. „Asta trebuie să facem acum ca să ne păstrăm modul de trai, ca să păstrăm pacea în Europa.”

„Avem o armată de rezerviști de 44.000 de oameni care ar fi echivalent, pentru Marea Britanie, cu două milioane de oameni. Două milioane de oameni care sunt gata să își apere țara și știu ce au de făcut”, a mai spus prim-ministra estonă, care le recomandă și altor țări să introducă serviciul militar obligatoriu.

„Desigur, fiecare țară decide pentru ea, suntem cu toții democrații, dar eu recomand [serviciul militar obligatoriu] în multe aspecte.”

Nu toți tinerii din Estonia privesc cu ochi buni serviciul militar. „Când mă gândesc la libertatea oamenilor, înrolarea nu este un lucru foarte plăcut pe care să îi forțezi pe oameni să facă”, a spus Villem Sarapuu (25 de ani), care face parte dintr-o trupă de rock.

„Dar când vine vorba de o țară ca Estonia, destul de mică, este absolut necesar să recrutezi oameni să facă asta. Altfel, această țară nu va mai exista.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri