Guvernul de la Madrid lasă Catalonia fără lideri. C. Puigdemont: Cel mai urât atac de după dictatorul Franco

Data actualizării: Data publicării:
carles puigdemont catalonia
FOTO: Guliver/Getty Images

Premierul Mariano Rajoy a anunțat măsurile pe care le are în vedere pentru a redobândi controlul asupra Cataloniei, după ce aceasta a organizat ilegal referendumul de independență: liderii regiunii vor fi îndepărtați din funcții și vor fi organizate noi alegeri pentru parlamentul regional. Premierul Mariano Rajoy a anunţat că vor fi suspendaţi din funcţie preşedintele regiuni, liderul separatist Carles Puigdemont şi mai mulţi miniştri acuzaţi că au avut un rol decisiv în încălcarea statului de drept, prin susţinerea unui proces de secesiune. Propunerea de suspendare a conducerii Cataloniei va fi trimisă de Guvern Senatului de la Madrid, care urmează să se pronunţe prin vot vinerea viitoare. Important, Mariano Rajoy a ţinut să precizeze că NU va fi ridicată autonomia Cataloniei. La rândul său, preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitură" instituţiilor catalane.

Catalonia Separatists Elect Regional President
FOTO: Getty Images

ACTUALIZARE 22.30. Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate "intenţia" Guvernului de a "lichida" Executivul din Catalonia şi va acţiona în consecinţă.

Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: "tăcere şi represiune".

"Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane", a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în "afara statului de drept".

"Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei", a afirmat Puigdemont.


Spanish Prime Minister Mariano Rajoy Reacts To Unofficial Catalonian Referendum
Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 20.30. Mulți dintre locuitorii Barcelonei au ieşit la proteste nu pentru că ar susţine independenţa, ci pentru că au considerat atitudinea guvernului de la Madrid nepotrivită şi nedemocratică.

ACTUALIZARE 18:00. O reacţie din partea premierului catalan este aşteptată astăzi la ora 22:00, iar, la această oră, în centrul Barcelonei sunt mii de oameni care cer independenţa în stradă.

ACTUALIZARE 14:36 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă, după ședința de guvern, că s-a decis activarea articolului 155 din Constituție în cazul Cataloniei. Articolul 155 prevede faptul că guvernul central poate impune controlul direct în situaţii de criză preluând puterile delegate ale unei regiuni. 

Potrivit anunțului făcut de premierul Spaniei, guvernul regional din Catalonia este suspendat, președintele regiunii autonome, Carles Puigdemont, este destituit, iar în șase luni vor fi organizate alegeri parlamentare regionale.

Mariano Rajoy a precizat însă că autonomia Cataloniei NU va fi ridicată.

Guvernul de la Madrid a decis să activeze articolul 155 din Constituţie pentru suspendarea autonomiei Cataloniei. Oficialii au precizat că regiunea nu şi-a respectat obligaţiile impuse de Constituţie şi de alte legi şi că acţiunile liderilor săi subminează interesul general al Spaniei. 

Decizia Guvernului Spaniei va merge acum în Senat, pentru aprobare.

Într-un document justificativ se arată că a existat o răzvrătire sistematică şi conştientă din partea comunităţii autonome Catalonia ai cărei lideri şi-au încălcat deliberat obligaţiile constituţionale prin începerea unui proces de secesiune. Toate acestea au provocat deterioarea situaţiei sociale şi economice în Catalonia, dar şi o fractură în coexistenţa populaţiei, iar condiţiile pentru creşterea economică au fost puse în pericol. Guvernul atrage atenţa că şi turismul a fost afectat, iar în domeniul industrial din regiunea autonomă au scăzut drastic comenzile. Liderii Cataloniei nu au respectat legalitatea pe care se bazează democraţia şi nici interesul general pentru care acţionează legile Spaniei, se mai arată în documentul puterii de la Madrid.

Astfel, prin activarea Articolului 155 se urmăresc 4 obiective: restabilirea legalității constituționale și statutare, asigurarea neutralității instituționale, menținerea bunăstării sociale și a creșterii economice și asigurarea drepturilor și libertăților tuturor catalanilor.


Catalonia "este și va fi" o parte a Spaniei moderne, a afirmat vineri într-un discurs susținut la Oviedo, în nordul Spaniei, regele Felipe al VI-lea. Declarația suveranului spaniol intervine în ajunul unei zile importante în criza catalană: guvernul de la Madrid este așteptat să anunțe suspendarea autonomiei regiunii separatiste.

regele spaniei crop getty
Foto: Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE 10:35  Cabinetul premierului spaniol Mariano Rajoy se reuneşte la ora 11:00, ora României, şi ar urma să aprobe măsuri conform cărora guvernul îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei, notează, sâmbătă, bbc.com, citat de News.ro.

Guvernul spaniol ar urma să pună în aplicare articolul 155 din Constituţie, conform căruia poate impune controlul direct în situaţie de criză, preluând pentru prima dată puterile delegate ale unei regiuni.

O altă măsură ar putea consta în preluarea controlului asupra poliţiei regionale catalane.

Însă articolul 155 nu îi conferă Guvernului puterea de a suspenda total autonomia, menţionează BBC.

Spania se confruntă cu o criză de la referendumul care a avut loc în data de 1 octombrie. La referendum au participat 43 la sută din catalani, iar 90 la sută au votat pentru independenţă. Carles Puigdemont şi alţi lideri regionali au semnat apoi o declaraţie de independenţă, însă au suspendat efectele acesteia pentru a permite să aibă loc discuţii.

Însă Madridul a reacţionat cerându-i lui Puigdemont să specifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei şi acordându-i acestuia două ultimatumuri. Ambele ultimatumuri au expirat între timp şi guvernul spaniol consideră că acum trebuie să intervină pentru respectarea legii.

BBC notează că Rajoy este într-o situaţie delicată, deoarece măsuri ca preluarea controlului asupra poliţiei regionale catalane, acţiuni care să vizeze televiziunea publică din Catalonia sau înlocuirea oficialilor catalane cu persoane loiale Madridului ar putea avea efecte negative.

Suveranul spaniol s-a arătat convins că instituțiile democratice „legitime” ale Spaniei vor rezolva, în spiritul Constituției, „intenția inacceptabilă de secesiune” a autorităților regiunii Catalonia.

„Nu vrem să renunțăm la ceea ce am construit împreună”, a spus el într-un discurs încărcat de emoție, subliniind progresele țării care a reușit să depășească „greșelile trecutului”, referindu-se voalat la dictatura lui Francesco Franco (1939-1975).

„Spania secolului XXI, din care Catalonia este și va fi o parte esențială, trebuie să se bazeze pe o serie loială și solidară de eforturi, sentimente, afecțiune și proiecte”, a afirmat Felipe al VI-lea, adăugând că țara are „mândria legitimă de a aparține marii realități democratice care este Europa”.


Declarația suveranului spaniol intervine în ajunul unei zile importante în criza catalană. Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a declarat vineri, la Bruxelles, că în Catalonia s-a ajuns la o situație-limită, care obligă executivul de la Madrid să acționeze. El a precizat că va anunța sâmbătă măsurile excepționale avute în vedere pentru suspendarea autonomiei acestei regiuni în urma referendumului de independență.

„Am încercat prin toate mijloacele să nu ajungem într-o situație dificilă, dar înțelegeți că este greu pentru o țară, pentru un guvern din UE, atunci când se calcă în picioare legea, atunci când se calcă în picioare statul de drept (...) prin organizarea unui referendum de independență în pofida interzicerii lui de către justiție”, a declarat Rajoy, citat de AFP, după summitul UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles.

„Toate măsurile pe care le adoptăm le vom anunța mâine”(sâmbătă - n.r.), a afirmat Rajoy, în ajunul reuniunii de guvern convocate pentru activarea articolului 155 din Constituția Spaniei în legătură cu Catalonia.

Potrivit agenției EFE, premierul spaniol nu a confirmat, totuși, că s-ar fi pus de acord cu Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) pentru aplicarea acestui articol cu obiectivul convocării de alegeri regionale în Catalonia, așa cum anunțase  o responsabilă a socialiștilor, Carmen Calvo. (sursa: Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri