Un mafiot italian se ascundea la lumina zilei: făcea pizza într-un oraș din Franța. A fost prins după aproape 20 de ani de căutări

Data actualizării: Data publicării:
mafiot edgardo greco pozeaza cu mainile impreunate inn uniforma de bucatar
Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui „război al mafiei”. Foto: Carabinieri Cosenza

Un mafiot italian condamnat pentru crimă și căutat de poliție de aproape 20 de ani a fost prins în Franța. Se ascundea la lumina zilei: lucra ca bucătar de pizza de cel puțin trei ani, relatează BBC.

Capturarea lui Edgardo Greco este a doua arestare importantă în rândul șefilor mafiei din acest an, după ce Matteo Messina Denaro, care se ascundea de autorități de 30 de ani, a fost reținut când mergea la o clinică din Sicilia.

Ambii mafioți erau căutați pentru comiterea unor crime îngrozitoare în anii 1990.

În timp ce Messina Denaro era „nașul nașilor”, șeful celebrei Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din mafia crimei organizate din 'Ndrangheta, care provine din regiunea Calabria.

'Ndrangheta este acum cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în Europa și America de Sud.

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui „război al mafiei” între două bande la începutul anilor 1990.

Stefano și Giuseppe Bartolomeo au omorâți în bătaie în în ianuarie 1991. Cadavrele lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală și a fost, de asemenea, acuzat de tentativă de ucidere a unui alt bărbat, în același an.

Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numle său, 2006, Greco a dispărut.

Opt ani mai târziu, s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, preluând în cele din urmă postul de pizzer într-un restaurant italian. Greco a căpătat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio.

Între timp, a fost condamnat pe viață în Italia și avea pe numele său un mandat european de arestare.

Dar, în iulie 2021, suficient de încrezător în noua sa identitate, a apărut într-un ziar local, lăudându-se cu „rețetele regionale și de casă” ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto și tagliatelle.

Greco purta acum o barbă gri și ochelari. Ziarul local spunea despre el că e italian prin naștere, dar în suflet, un localnic din Saint-Étienne.

El a fost, însă, urmărit în continuare de cel mai important procuror anti-mafia al Italiei, Nicola Gratteri, care a petrecut zeci de ani luptând împotriva 'Ndranghete.

Poliția italiană a declarat că, încă din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a dus în cele din urmă până la Saint-Étienne.
În arestarea sa a fost implicat și Interpolul.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a lăudat poliția pentru că a adus în fața justiției unul dintre cei mai mari criminali ai Italiei, în timp ce șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a spus că arestarea subliniază angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri