Ungaria prelungeşte cu şase luni starea de urgenţă în care se află încă din 2016

Data publicării:
viktor orban la o intalnire oficiala
Viktor Orban, premierul maghiar. Foto: Profimedia

Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din anul 2016, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Măsura îi permite premierului naţionalist Viktor Orban să guverneze prin decrete, fără acordul parlamentului, în toate chestiunile pe care le consideră ca având legătură cu războiul şi cu situaţia umanitară rezultată din acesta.

"În faţa conflictului armat şi a catastrofei umanitare din Ucraina, precum şi a repercusiunilor acesteia în Ungaria, mai ales în ceea ce priveşte azilul, economia şi energia, este justificată prelungirea stării de urgenţă", menţionează documentul adoptat de parlamentul de la Budapesta cu 135 de voturi "pentru" şi 47 "împotrivă".

Majoritatea parlamentară a formaţiunii Fidesz, partidul lui Orban, a prelungit în mod repetat această stare de urgenţă instituită iniţial în anul 2016, atunci din cauza crizei provocate de valul de migranţi, care de asemenea rămâne în vigoare, apoi s-a adăugat pandemia COVID-19, iar din mai 2022 şi până în prezent este în vigoare starea de urgenţă în urma invaziei ruse în Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri