Biden a trimis-o pe Victoria Nuland în Niger să discute cu puciștii: „Nu aş spune că oferta a fost luată în calcul”

Data actualizării: Data publicării:
victoria nuland gesticuleaza la microfon
Victoria Nuland. Foto: Profimedia Images

Numărul doi interimar al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, a anunţat că s-a întâlnit cu autorii loviturii de stat din Niger, în vederea unor negocieri „dificile”, care nu au ajuns însă la o soluție, relatează AFP, citată de News.ro.

„Aceste discuţii au fost extrem de deschise, dar uneori dificile”, a spus Nuland, potrivit căreia militarii care au preluat puterea la Niamey sunt conştienţi de „riscurile” unei alianţe cu Rusia.

Numărul doi interimar al diplomaţiei americane a anunţat că s-a întâlnit cu generalul de brigadă Moussa Salaou Barmou, noul şef al Statului Major, şi cu alţi conducători, dar că nu a putut să dicute nici cu şeful militarilor pucişti, Abdourahamane Tiani, şi nici cu preşedintele îndepărtat de la putere, Mohamed Bazoum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nuland a precizat că a propus „nemeroase opţiuni” care să pună capăt loviturii de stat din Niger şi „bunele oficii” ale Statelor Unite, „dacă există o dorinţă a responsabililor de a reveni la ordinea constituţională”.

„Nu aş spune că această oferă a fost luată în calcul în vreun fel”, a declarat ea.

„Sper ca ei să ţină o uşă deschisă diplomaţiei. Noi le-am făcut această propunere. Vom vedea”, a adăugat ea.

Reprezentanta americană a precizat că generalul Barmou era la curent cu cooperarea între Niger şi Statele Unite, din cauza angajamentului său, în trecut, în Forţele Speciale.

„Persoanele care au luat această decizie (de a da lovitura de stat) înţeleg foarte bine riscurile la adresa suveranităţii lor ale unei invitări a Wagner”, a subliniat Victoria Nuland, referindu-se la gruparea paramilitară rusă Wagner, prezentă în Maliul vecin.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri