Zanzibar, una dintre cele mai populare destinații turistice de lux, rămâne fără alcool

Data publicării:
o halbă de bere pe jumate consumată pe o masă de lemn
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Insulele Zanzibar se confruntă cu o gravă penurie de alcool, o situație care amenință sectorul turistic al uneia dintre cele mai importante destinații africane, relatează BBC. Turismul este generator de 90% din veniturile externe ale arhipelagului tanzanian, o cunoscută destinație de lux.

Din acest motiv, sursele de venit ale regiunii sunt afectate de penuria de alcool – prețurile au crescut cu aproape 100% după ce lanțul de aprovizionare a fost perturbat de schimbări în legătură cu sursele de import.

Ministrul turismului din regiune a demisionat, recent, acuzând „condiții grele de muncă”. Totuși, există indicii că demisia sa ar avea legătură cu această penurie de alcool.

Destinație de lux fără alcool

Cunoscut pentru plaje și pentru bogata moștenire culturală, insulele din Oceanul Indian sunt extrem de populare printre turiști, mai ales când vine vorba de cei de lux

Anul trecut, Zanzibarul era cotat în top zece cele mai bune destinații de vacanță din Africa. Hotelierii avertizează acum, însă, că problemele cu rezervele de alcool ar putea să ducă la pierderea de către regiune a importanței sale turistice.

Mai multe hoteluri aflate de-a lungul plajelor Matemwa în nordul principalei insule a Zanzibarului au început să vândă doar băuturi răcoritoare fără alcool, iar turiștii din zonă spun că trebuie să meargă până în cel mai apropiate oraș, Stone Town, pentru a putea cumpăra băuturi alcoolice.

„Rămânem fără bere la barul meu, iar acum nu mai am decât stocuri de băuturi ușoare. Guvernul trebuie să acționeze. Este sezonul de vârf acum, e foarte cald, iar turiștii au nevoie de veselie, de bere rece pe plajele astea”, spune un proprietare de bar din Zanzibar.

„Ador Zanzibarul și plajele de aici. Oamenii sunt grozavi, iar singura provocare pe care o am acum este să fac rost de băuturi tari. Aș vrea băuturi spirtoase sau whisky dar nu se găsește nimic la hotel. În schimb, mi-au spus să merg până în Stone Town”, spune și un turist american care a dorit să-și păstreze anonimatul.

În Zanzibar, un teritoriu predominant musulman, producerea locală de alcool este interzisă. Majoritatea produselor alcoolice vândute în arhipelag vin din restul Tanzaniei, o parte fiind inclusiv importate din Africa de Sud.

Aprovizionarea cu alcool, blocată de probleme administrative

Penuria inițială a apărut la începutul anului, când Agenția de Control a Băuturilor Alcoolice din Zanzibar (ZLCB) a amânat reînnoirea contractelor de import pentru trei companii bine înrădăcinate în regiune – One Stop, Scotch Store și ZMMI.

Nu este încă clar de ce licențele acestor trei firme, care au furnizat alcool Zanzibarului vreme de peste două decenii, nu au fost reînnoite.

Pentru a putea obține o licență, importatorii trebuie să fie originari din Zanzibar, să aibă un cazier fiscal gol, să dețină depozit și vehicule de livrare. În plus, trebuie să plătească o taxă anuală de 10 mii de euro.

Luna trecută, ZLCB a acordat licențe pentru trei noi companii de import – Kifaru, Bevko și Zanzi Imports, însă hotelierii spun că încă nu există suficientă cantitate de produse pe piață pentru ca ei să-și poată reface stocurile. Există informații că noile firme licențiate ar fi implicate într-o procedură complicată de verificare pentru că un număr de persoane care nu sunt din Zanzibar ar fi implicate în operațiunile lor.

Situația este și mai complicată în condițiile în care vechii importatori au depus și ei contestații în apel prin care cer guvernului să le reînnoiască licențele. Prețul berii s-a dublat în Zanzibar din cauza acestor condiții.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri