Zelenski, apel către Occident: „Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc!”

Data publicării:
volodimir zelenski
Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a explicat Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica „terorismul rusesc” în Ucraina, relatează luni DPA, citată de Agerpres.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

„Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine”, a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

Preşedintele ucrainean le-a cerut duminică seara aliaţilor săi să ia măsuri pentru a crea o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran asupra sa.

„Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil”, a spus Zelenski, adăugând: „Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!”. Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că „unitatea” între aliaţi „oferă cea mai bună apărare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni, acţiuni îndrăzneţe. Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone”, a remarcat preşedintele ucrainean.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat el.

„Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă”, a spus el.

Numai în ultima săptămână, a spus preşedintele ucrainean, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Oraşele ucrainene au continuat să fie ţinta atacurilor aeriene ruseşti

Totodată, oraşele ucrainene au continuat să fie ţinta atacurilor aeriene ruseşti, care au făcut morţi şi răniţi în weekend. În oraşul Nikopol (sud-est), cel puţin patru persoane au fost rănite de tirurile artileriei ruse şi s-a raportat că mai multe case au luat foc.

În regiunea Dnipro, în sud-estul Ucrainei, 15 persoane au fost rănite duminică de resturile căzute de la o rachetă de croazieră rusă care a fost doborâtă. De asemenea, aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, a precizat administraţia militară regională pe Telegram.

Atacurile Rusiei se concentrează însă asupra oraşului Harkov (nord-est), continuând un tipar observat în ultimele săptămâni, au raportat anterior autorităţile ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au raportat duminica aceasta că toate cele zece drone lansate de Rusia împotriva regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul aerian a vizat infrastructura critică a oraşului Harkov, situat la numai 40 km distanţă de frontiera cu Rusia, a indicat guvernatorul regional Oleh Sinegubov.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat că s-au înregistrat întreruperi de energie electrică în unele zone din oraş.

Înainte de lansarea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, Harkov era al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra acestui oraş începând cu jumătatea lunii martie, lovind în special sursele de alimentare cu electricitate. Având în vedere proximitatea sa de graniţa cu Rusia, atacurile aeriene sunt anunţate cu puţin timp înainte şi există temeri că oraşul ar putea deveni treptat nelocuibil.

Ceva mai la est, tirurile ruseşti au lovit în weekend satul Vesioloie din regiunea Doneţk, doi soţi fiind găsiţi morţi în casa lor bombardată.

La Moscova, Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că zece drone ucrainene au fost interceptate la primele ore ale dimineţii deasupra regiunii Krasnodar, în sudul ţării, fără să ofere detalii despre posibilele ţinte.

Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de rachete pentru aceste sisteme, pentru a-şi putea proteja infrastructura de atacurile aeriene ruseşti. De asemenea, Kievul urmează să primească primele avioane de luptă F-16 promise de aliaţii săi în cursul acestui an.

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului, conform EFE.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri