Nicușor Dan: „Nu a existat vreodată o întrerupere a capturării de câini pe domeniul public”

Data publicării:
Nicusor Dan, primarul general al Capitalei
Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că informaţiile potrivit cărora Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) ar fi întrerupt capturarea câinilor de pe domeniul public sunt „eronate”.

„Nu a existat vreodată o întrerupere a capturării de câini de pe domeniu public. Este o informaţie eronată. Nu s-a întrerupt vreodată capturarea câinilor de pe domeniul public”, a afirmat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul general a precizat că, în acest moment, ASPA are 14 angajaţi care se ocupă de capturarea câinilor fără stăpân. „ASPA în acest moment are o organigramă de 89 de persoane, din care sunt ocupate 59 de posturi. Din cele 59 de posturi sunt 14 prinzători şi 21 de oameni care se ocupă de adăposturi. Niciodată la ASPA, cel puţin începând din 2016, nu au existat în organigramă mai mult de 20 de oameni şi niciodată nu au fost ocupate mai mult de 16 poziţii (pentru prinderea câinilor - n.r.)”, a explicat edilul general, scrie Agepres.

El a estimat că, în prezent, există câteva zeci de câini pe străzile Capitalei. „Pe măsură ce există sesizări, ei sunt capturaţi de către ASPA şi de către serviciile de la Sectoarele 1 şi 5. Câţi câini există în curţi? Probabil de ordinul a 100.000„, a spus Nicuşor Dan.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Însă, potrivit acestuia, capturarea câinilor de pe domeniul public nu va da rezultate dacă nu va fi rezolvată şi problema „înmulţirii necontrolate” a acestora.
„În acea zonă de la Lacul Morii, din aprilie până acum, au fost prinşi 120 de câini. Au fost cel puţin 30 de vizite în teren ale echipelor de la ASPA. Două zile după tragicul accident, aţi văzut că au fost prinşi toţi câinii din zona aia şi peste câteva zile au revenit. Cum putem să oprim acest fenomen? Într-un singur mod, aşa cum ţările civilizate au făcut-o: mergând la sursă şi oprind înmulţirea necontrolată. (...) Problema câinilor vagabonzi din Bucureşti datează din 1977. Ceea ce a făcut actuala administraţie în plus faţă de administraţiile trecute a fost să facă nişte campanii de conştientizare şi de sterilizare şi de microcipare gratuită. (...) Au dat rezultate parţiale, nefiind însoţite de acţiuni ale altor autorităţi responsabile”, a indicat el.

Întrebat dacă îşi reproşează modul în care a fost gestionată problema câinilor fără stăpân, Nicuşor Dan a declarat că regretă cele întâmplate, dar responsabilitatea aparţine mai multor persoane şi instituţii. Totodată, el a amintit că se desfăşoară verificări ale Corpului de control, pentru a vedea modul în care ASPA a reacţionat la sesizări.

„Bineînţeles că există un regret. Aşa cum am spus, este o responsabilitate comună a mai multor persoane şi instituţii. (...) Ca să verificăm o instituţie publică trebuie să ne uităm în documente. Sunt mii de sesizări, trebuie să verificăm în ce măsură s-a răspuns la aceste sesizări, trebuie să verificăm sute de adrese de corespondenţă între ASPA şi alte instituţii publice. Aşa cum am spus, sunt multe instituţii care sunt implicate, care sunt responsabile şi trebuie să evaluăm întreg acest peisaj administrativ”, a menţionat primarul.

Potrivit edilului general, în momentul de faţă, la nivelul Primăriei Municipiul Bucureşti, sunt 1.600 de locuri ocupate, din totalul de 1.800 destinate câinilor capturaţi. El a mulţumit ONG-urilor, dar şi autorităţilor locale din Sectoarele 1 şi 5 pentru faptul că s-au implicat în prinderea câinilor abandonaţi în ultimele zile de către bucureşteni. Totodată, a făcut apel la adopţii.

„Vreau să mulţumesc ONG-urilor de protecţia animalelor cu care colaborăm de multă vreme şi care ne-au ajutat în ultimele zile faţă de acest val de noi câini abandonaţi pe domeniul public. Vreau să mulţumesc, de asemenea, structurilor de la Sectoarele 1 şi 5 care ne-au ajutat, de asemenea, foarte mult în aceste zile şi vreau să mulţumesc sutelor de bucureşteni care au adoptat câini din adăposturile ASPA. Vreau, de asemenea, să-i încurajez pe bucureşteni să adopte câini din adăposturile ASPA sau din cele de la Sectorul 1. Sunt mii de familii din Europa Occidentală, din Marea Britanie, din Belgia, din Italia, din Franţa care adoptă câini din Bucureşti. Ar fi suficient ca, din 1.000 de bucureşteni, unul să adopte un câine pentru ca instant noi să golim adăposturile în care sunt câini comunitari”, a transmis Nicuşor Dan.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri