Ar putea fi realizat un vaccin universal anti-COVID? Cercetător român: „Va mai dura ceva timp”

Data actualizării: Data publicării:
vaccin anti-covid
Cercetătorii speră că vor putea realiza un vaccin universal anti-COVID, care să protejeze și în cazul mutațiilor pe care le suferă virusul Foto: Guliver/GettyImages

Cercetătorii britanici lucrează la un vaccin universal anti-COVID care să atace nucleul virusului, și nu proteina spike, ceea ce ar proteja și în cazul mutațiilor pe care le suferă coronavirusul. Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford, crede însă că va mai dura ceva timp până la obținerea unui astfel de vaccin.

„Principiul acesta de vaccin universal există de foarte mult timp și se încearcă împotriva diverșilor agenți infecțioși. Un vaccin care trebuie actualizat periodic, cum se întâmplă la vaccinul antigripal, de exemplu, țintește asupra unor proteine de la suprafața virusului care, din păcate, prin natura mutației, se pot schimba în timp. Din acest motiv, pe o durată de un an de zile, la următorul sezon gripal, deja apar noi tulpini care nu mai răspund la vaccinul respectiv. (...) În general, aceste proteine de suprafață, cum este proteina Spike inclusă în vaccinurile COVID actuale, reprezintă una din componentele virusului care se schimbă în timp în urma procesului de mutație și pot apărea variante care scad din eficacitatea vaccinului”, a explicat la Digi24 Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford.

„Principiul de vaccin universal ar ținti răspunsul imun asupra unor zone din virus care sunt conservate, care nu se pot schimba. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, practic virusul nu ar mai fi funcțional. Dacă se va reuși producerea unui vaccin care țintește asupra acestor zone conservate, vom avea un vaccin care evident ne declanșează un răspuns imun suficient de pertinent și care nu va fi susceptibil să scadă în eficiență în urma apariției noilor tulpini”, a mai spus Ștefan Dascălu. „Va mai dura însă ceva timp până la obținerea unui astfel de vaccin”, a adăugat cercetătorul român.

Demersul nu este ușor, dacă ar fi să ținem cont că de zeci de ani se lucrează fără succes la un vaccin universal împotriva gripei.

Și în Statele Unite cercetătorii și-au îndreptat atenția de mai mulți ani asupra unui vaccin universal împotriva tuturor tipurilor de coronavirus, dar nu au primit finanțarea necesară, a scris recent The New York Times.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri