Aplicațiile facilitează accesul spre viața privată a utilizatorului

Data publicării:
telefon android mediafax

O mare vină o au utilizatorii care nu sunt atenţi la termenele şi condiţiile de utilizare, atunci când instalează o aplicaţie, iar furtul electronic este şi mai simplu de realizat atunci când parola personală este uşor de ghicit.

Odată conectat la internet, telefonul mobil poate fi ţinta atacurilor venite din partea hackerilor, a viruşilor sau a aplicaţiilor care sustrag date. Hackerii pot profita de vulnerabilitatea sistemelor de operare şi transforma foarte uşor o aplicaţie într-un virus.

Când instalaţi o aplicaţie mobilă verificaţi cu atenţie datele la care aceasta are acces: agenda telefonică, mesaje, apeluri sau locul în care vă aflaţi. Toate vor fi folosite de fiecare dată când porniţi aplicaţia respectivă.

Prea puţini români dau importanţă pericolului la care se expun, care este cu atât mai mare cu cât foarte multe persoane stochează în telefonul mobil informaţii importante din viaţa privată.

„Într-o dispută juridică, compania se va apăra cu acei termeni de utilizare. Dacă utilizatorul nu îi cunoaşte, asta nu poate fi învocat în faţa legii”, a susținut jurnalistul Teodor Tiţă.

Reclamele agresive care rulează odată cu aplicaţiile sunt la fel de periculoase. Acestea pot fi programate să extragă informaţii care pot fi vândute unor companii interesate. Ţinta hackerilor sunt şi reţelele de socializare. Cea mai simplă metodă de furt este spargerea parolei, aspect neglijat de mulţi utilizatori.

Specialiştii recomandă o parolă formată din litere şi cifre, iar utilizatorul poate limita accesul străinilor la informaţiile postate pe propria pagină.

Din contul de Facebook puteţi stabili, de exemplu, cine poate urmări postările. Setaţi vizibilitatea profilului doar pentru prieteni, limitaţi accesul la datele personale şi stabiliţi de la început cine vă poate eticheta şi cine nu.

În România, în prezent, 7 milioane de persoane accesează reţelele de socializare. Din 2011 până acum, în ţara noastră s-au vândut 3 milioane şi jumătate de smartphone-uri. Românii au descărcat cu acestea peste 15 milioane de aplicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri