Video O cameră foto cât un grăunte de sare ar putea revoluționa medicina, dar și performanțele video ale telefoanelor mobile

Anca Grădinariu Data actualizării: Data publicării:
camera foto cat un graunte
Cercetătorii de la Princeton şi de la Universitatea din Washington au dezvoltat o cameră minusculă, de mărimea unui grăunte de sare Foto: captură video

O cameră foto poate să aibă dimensiunea unui grăunte de sare. Această uimitoare tehnică poate duce la o revoluție în medicină, dar și la o schimbare radicală a felului în care sunt amplasate camerele de luat vederi pe telefoanele mobile.

Cercetătorii de la Princeton şi de la Universitatea din Washington au dezvoltat o cameră minusculă, de mărimea unui grăunte de sare, care poate face fotografii clare, full color. E construită cu o metasuprafaţă ultrafină ce captează lumina şi care poate fi extinsă pentru a transforma suprafețe întregi în senzori.

Device-ul arată ca un panou transparent cu un model circular ataşat. Diametrul de jumătate de milimetru conţine 1,6 milioane de cilindri, fiecare desenat cu atenţie pentru a curba lumina în maniera potrivită, aşa că matricea modelează lățimea de undă optică. Algoritmii de procesare a semnalului produc apoi o imagine din datele respective. Imaginile rezultate sunt mult mai clare decât cele ale altor senzori mici.

În teste, echipa a arătat că noul senzor a înregistrat imagini măsurând 720 x 720 pixeli în full color. Are un câmp vizual de 40 de grade şi un număr F de 2, iar cercetătorii spun că imaginile sunt echivalente cu cele captate de o lentilă complexă de la o cameră convenţională, care e cu jumătate de milion mai mare decât acest nou senzor.

Algoritmii de post-procesare, care ajută mult la îmbunătăţirea calităţii imaginii, au fost amplasaţi de-a lungul metasuprafeţei şi funcţionează foarte bine.

Alt avantaj este că device-urile sunt simplu de produs, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie uşor de fabricat în masă.

Sunt făcute din nitrură de siliciu, iar nanostructurile de pe suprafaţă pot fi produse cu ajutorul litografiei ultraviolete, o tehnică deja folosită pentru semiconductori.

Dacă vor fi fabricate în masă, echipa spune că dispozitivele pot fi utilizate pentru imagistica medicală a organismului, pot fi adăugate la roboţi minusculi pentru o viziune mai bună sau pot transforma o suprafaţă într-o cameră, cu ajutorul a mii de senzori de acest tip. „Am putea transforma suprafeţe individuale în camere de luat vederi cu rezoluţie ultra înaltă, aşa că nu vom mai avea nevoie de cele trei camere de pe spatele telefonului, ci tot spatele ar putea devenit o cameră gigantică”, spune un comunicat de presă al cercetătorilor. Asta însemnă că, pe viitor, am putea utiliza modalităţi complet diferite de-a construi acest tip de device-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri