Verdict în procesul „regelui cripto”. Câți ani de închisoare a primit Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede FTX

Data actualizării: Data publicării:
Sam Bankman-Fried Guilty Of FTX Fraud
Sam Bankman-Fried (foto) a susținut în timpul procesului că „prejudiciul adus de FTX clienților, creditorilor și investitorilor este zero”, deoarece „banii nu s-au pierdut”. Sursa foto: Profimedia Images

Prăbușirea bursei de criptomonede FTX, în noiembrie 2022, după o fraudă de 8 miliarde de dolari, a dus la condamnarea la închisoare a fondatorului acesteia, Sam Bankman-Fried. Joi a fost dat verdictul în procesul care a stabilit că „regele cripto” a furat și folosit în scop personal banii clienților săi, scrie The Guardian.

Sam Bankman-Fried risca o pedeapsă maximă de 110 ani. Procurorii au cerut între 40 până la 50 de ani de închisoare, iar avocații lui Bankman-Fried au cerut șase.

Înainte de pronunțarea sentinței lui Sam Bankman-Fried, joi, procurorii federali au cerut ca „regele cripto” să fie condamnat la patru sau cinci decenii de închisoare. Ei au susținut că riscul ca el să comită din nou fraudă e prea mare pentru ca instanța să-și permită să fie indulgentă. Avocații lui Bankman-Fried au cerut o pedeapsă ușoară, spunând că el a încălcat pentru prima dată legea și este un infractor nonviolent. Ei au susținut, de asemenea, că clienții FTX vor fi primi banii înapoi integral.

Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Sam Bankman-Fried a fost condamnat joi la 25 de ani de închisoare pentru că a inițiat frauda de 8 miliarde de dolari care a dus la prăbușirea bursei de criptomonede FTX. El a fost găsit vinovat pentru șapte acuzații de fraudă electronică și conspirație în noiembrie 2023.

Sam Bankman-Fried a declarat joi în instanță că clienții FTX „ar fi putut primi banii înapoi. Au fost suficiente active. Sunt suficiente active”. El a susținut un argument similar în dosarele de judecată care au dus la proces, potrivit cărora bursa cripto falimentară deținea suficiente criptomonede încât ar fi putut face plăti deținătorilor de cont, care au pierdut aproape 8 miliarde de dolari când a fost închisă.

La începutul ședinței de judecată, judecătorul Lewis Kaplan a respins acest argument, declarând că Bankman-Fried a comis în continuare fraude utilizând bunurile clienților săi în propriile sale scopuri.

„Un hoț care își duce prada în Las Vegas și pariază cu succes pe banii furați nu are dreptul la o reducere la pedeapsă, folosind câștigurile sale din Las Vegas pentru a plăti înapoi ceea ce a furat”, a spus Kaplan. Actualul CEO a respins, de asemenea, argumentul lui Bankman-Fried.

Prețul Bitcoin a crescut vertiginos de la prăbușirea FTX în noiembrie 2022, ajungând chiar la 70.000 USD în ultimele săptămâni. O mare parte din criptomoneda deținută de FTX este în bitcoin.

Bankman-Fried a susținut că „prejudiciul adus clienților este zero”

Judecătorul Lewis Kaplan a spus că afirmația lui Sam Bankman-Fried că clienții FTX își vor primi banii înapoi „este înșelătoare, este defectuoasă din punct de vedere logic, este speculativă”. El a spus că acest argument pentru clemență nu a ținut. Totuși, el a spus că nu intenționează să impună pedeapsa maximă de 110 ani.

Avocații Bankman-Fried au spus că bursa are activele pentru a reface complet conturile clienților. Bankman-Fried a susținut că „prejudiciul adus clienților, creditorilor și investitorilor este zero”.

CEO-ul interimar al FTX a numit această declarație „evident falsă”. John Ray al III-lea a spus că Bankman-Fried trăia o „viață iluzorie”.

Kaplan a spus că infracțiunile lui Bankman-Fried le-au costat pe victimele sale 550 de milioane de dolari și că, în general, clienții FTX au pierdut 8 miliarde de dolari, că investitorii săi au pierdut 1,7 miliarde de dolari.

Sam Bankman-Fried a spus în instanță, joi dimineață, pentru prima oară, „îmi pare rău”.

Anterior zilei de joi, Bankman-Fried și-a exprimat foarte puține regrete pentru rolul său în ceea ce s-a întâmplat la FTX. El a susținut pe tot parcursul procesului că nu a comis o fraudă. Joi, însă, el a spus că a luat „o serie de decizii proaste” care îl „bântuie în fiecare zi”.

„Mulți oameni se simt cu adevărat dezamăgiți și au fost foarte dezamăgiți și îmi pare rău pentru asta. Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat în fiecare etapă”, a spus el. „Probabil că viața mea utilă s-a încheiat”.

Cum s-a ajuns aici? Colapsul FTX și procesul lui Sam Bankman-Fried

Situația băncii de criptomonede FTX a explodat în noiembrie 2022, după ce Bankman-Fried și cei din cercul său apropiat au combinat fonduri din bursă cu un fond speculativ strâns asociat, Alameda Research. Rezultatul a fost că Bankman-Fried și alții au folosit banii clienților pentru propriile lor scopuri personale. Amestecul ilegal a creat un deficit de 8 miliarde de dolari care, atunci când mai mulți clienți au cerut să-și retragă criptomonedele, a dus la prăbușirea bursei.

Bankman-Fried și-a menținut nevinovăția pe parcursul unui proces de o lună, anul trecut. Procurorii au spus că CEO-ul a „deturnat” miliarde de dolari în gestionarea FTX. El a fost condamnat în noiembrie pentru șapte capete de acuzare de fraudă electronică și conspirație pentru spălarea banilor.

Bankman-Fried continuă să susțină că orice greșeală pe care a făcut-o are soluții la îndemână, scriind într-un dosar de faliment din februarie că „prejudiciul adus de FTX clienților, creditorilor și investitorilor este zero”, deoarece „banii erau acolo – nu s-au pierdut”.

CEO-ul desemnat să supravegheze falimentul complex al FTX, John Ray, a criticat comportamentul lui Bankman-Fried în timpul procesului și a consecințelor acestuia. El a numit declarațiile recente ale lui Bankman-Fried „demonstrat false”.

„Domnul Bankman-Fried continuă să trăiască o viață plină de iluzii. „Afacerea” pe care a părăsit-o la 11 noiembrie 2022 nu a fost nici solvabilă, nici sigură”, a scris Ray într-o declarație din dosarul de judecată, din 20 martie. Ray a spus că Bankman-Fried a oferit fonduri ale companiei pentru „case de lux, avioane private și proiecte speculative la prețuri excesive”.

„Clienții nu vor fi niciodată în aceeași poziție în care ar fi fost dacă nu s-ar fi intersectat cu domnul Bankman-Fried și așa-numitul său brand”, a scris Ray.

Cei din cercul apropiat lui Bankman-Fried au locuit cu el într-un penthouse de 35 de milioane de dolari și 12.000 de metri pătrați, cu vedere la un port de iahturi din Bahamas, în timp ce conduceau compania împreună.

Cu toate acestea, mai mulți membri ai de top al FTX au depus mărturie împotriva lui în timpul procesului său.

Caroline Ellison, iubita lui și directorul general al Alameda Research, a fost martorul vedetă al acuzării. Ea a mărturisit că a comis fraudă și a spus la tribună că a făcut acest lucru în mod repetat la îndrumarea lui Bankman-Fried. Ea a încheiat o înțelegere cu procurorii pentru a pleda vinovată pentru șapte capete de acuzare de fraudă electronică, fraudă a valorilor mobiliare și spălare de bani.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri