Ce a provocat incendiile devastatoare din Hawaii? Cauzele dezastrului apocaliptic din Maui și Lahaina

Data actualizării: Data publicării:
orașul stațiune Lahaina devastat de incendii
Guvernatorul Hawaii, Josh Green, a spus că incendiile de vegetație au fost „cel mai mare dezastru natural” din istoria statului. Sursa foto: Profimedia Images

Hawaii nu este un stat străin de incendiile de vegetație, dar cele din ultimele zile sunt numite ca unele dintre cele mai grave din istoria arhipelagului. Bilanțul lor este devastator, iar ceea ce a declanșat flăcările apocaliptice este încă în curs de investigare, transmite BBC.

Ce se știe, este că vânturile aduse de uragane și vremea uscată au ajutat din plin la alimentarea flăcărilor. Seceta sau condițiile anormal de uscate în mari părți ale statului Hawaii - inclusiv întreaga insulă Maui - au jucat de asemenea un rol.

În general, incendiile de vegetație au nevoie de trei ingrediente: combustibil sub formă de biomasă, cum ar fi vegetația sau copacii, o scânteie și vremea, cum ar fi vânturile care propulsează flăcările.

Aproximativ 14% din stat suferă de secetă severă sau moderată, conform US Drought Monitor, în timp ce 80% din suprafața Hawaii este clasificată ca fiind anormal de uscată.

Vremea uscată determină ca umezeala din vegetație să fie absorbită, ceea ce înseamnă că se poate aprinde mai ușor și apoi se poate răspândi.

Oamenii de știință au calculat că 90% din teritoriile din Hawaii primesc mai puține precipitații decât acum un secol, perioada din 2008 fiind una care se remarcă în istorie ca fiind deosebit de uscată.

Maui era sub cod roșu, ceea ce înseamnă că temperaturile calde, umiditatea foarte scăzută și vânturile mai puternice erau de așteptat să se combine pentru a produce un risc crescut de pericol de incendiu. Asta se întâmpla înainte de izbucnirea dezastrului.

Vânturile puternice venite cu uraganul Dora, care a trecut marți de coasta Hawaii, au ajutat să se extindă și mai mult flăcările.

Meteorologii se așteaptă la un sezon de uragane în Atlantic mai puternic decât de obicei, din cauza temperaturilor record la suprafața mării în acest an, care adaugă energie atmosferei.

Luna trecută, Serviciul Național de Meteorologie a remarcat că au fost semnalate incendii de vegetație în Maui și a închis pentru scurt timp o autostradă. Meteorologii au avertizat atunci că „riscul de incendii în sezonul uscat din acest an este ridicat”.

Oamenii de știință notează, de asemenea, că unele părți ale insulelor Hawaii sunt acoperite cu ierburi non-native, care sunt mai inflamabile decât plantele native.

Acest lucru, împreună cu condițiile uscate, poate duce ca o scânteie să aprindă un incendiu care se poate răspândi rapid.

Într-o conferință de presă de joi, guvernatorul Hawaii Josh Green a spus că incendiile de vegetație au fost „cel mai mare dezastru natural” din istoria statului.

„Nu am mai experimentat niciodată un incendiu care să fi afectat un oraș în acest mod”, a spus Green, adăugând că provocările schimbărilor climatice au pus o presiune fără precedent asupra Hawaii.

„Vedem acest lucru pentru prima dată în multe părți diferite ale lumii”, a spus el.

Ultimul incendiu major din Hawaii a avut loc în 2018, când vânturile uraganului Lane au aprins flăcările în jurul Lahainei - același oraș devastat de incendii săptămâna aceasta.

În urmă cu cinci ani, incendiul a distrus peste 800 de hectare de teren, 31 de vehicule și 21 de imobile, dintre care majoritatea erau locuințe, potrivit presei locale.

Incendiile de vegetație au fost cândva mai puțin obișnuite în Hawaii și erau iscate, în mare parte, prin erupții vulcanice sau din cauza fulgerelor. Dar în ultimele decenii, omul le-a făcut mai comune și mai extreme. Schimbările climatice cresc riscul de incendiu la nivel global, deoarece cresc temperaturile și fac ca valurile de căldură să fie mai lungi și mai intense.

Vegetația din ce în ce mai uscată și temperaturile din ce în ce mai calde înseamnă că, odată aprins, focul se poate răspândi mai ușor.

ONU se așteaptă ca numărul incendiilor extreme să crească și să se răspândească în zone anterior neafectate ca urmare a schimbărilor climatice și a schimbărilor în modul în care oamenii folosesc pământul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri