Prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt

Data actualizării: Data publicării:
demeny helga cropuita
Sursă: Facebook.com/ Helga Demeny (dreapta)

O studentă de 24 de ani din România a înotat 24 de ore neîntrerupt la un concurs din Ungaria.  Helga Demeny a înotat 52 de kilometri, adică 1000 de ture de bazin olimpic.

demeny helga cropuita
Sursă: Facebook.com/ Helga Demeny (dreapta)

Tânăra este din Târgu Mureș. Înoată de la vârsta de patru ani și a făcut parte din echipa națională de înot a României timp de trei ani. Ea este studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și este instructor de înot.

Helga Demeny a fost singura femeie din cei nouă concurenți la proba individuală.

„Aceasta a fost și motivația mea de participare la competiția din Ungaria, de popularizare a acestui sport, și am vrut să ofer și un exemplu celor care vor să practice înotul, să îi încurajez să înoate la orice vârstă. Am început concursul sâmbătă, la ora 11,00 și l-am încheiat duminică la ora 11,00 după 24 de ore, perioadă în care am avut dreptul la o pauză de 15 minute la fiecare 3 ore. În total, am înotat aproape 52 de kilometri, ceea ce înseamnă peste 1.000 de ture de bazin olimpic cu o lungime de 50 de m.A fost o experiență care merită trăită, pentru că îți transmite o altă atitudine față de problemele din viață, este mai mult un efort mental decât fizic”, a declarat Helga Demeny, potrivit Agerpres.

Tânăra a spus că un prim prag psihologic a survenit la zece ore de la începerea probei, iar al doilea la 18 ore, acestea fiind momentele în care a crezut că nu va ajunge la final. Helga Demenny a mărturisit, de asemenea, că abia după vreo 12 ore a început să simtă oboseala, însă pe vreme ce orele și kilometri se acumulează, „începi să simți fiecare bătaie de picior”.

„Eu petrec zilnic câte șase ore pe zi în apă, nu a fost o provocare să stau în apă, a fost o provocare să stau 24 de ore făcând un singur lucru”, a spus Helga, care a subliniat că ultima oră petrecută în bazin a fost una ușoară, însă odată ieșită din apă singura sa dorință era aceea de a se duce la culcare.

Tânăra a avut permisiunea ca în scurtele pauze să mănânce și a consumat fructe și batoane energizante, cafea și apă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel care a îndrumat-o pe înotătoare în acest concurs a fost fratele ei mai mic, Demeny Attila, care a participat și el la această probă de înot continuu pentru 24 de ore, în urmă cu un an.

Helga Demeny este prima femeie din România care a reușit această performanță. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri