Exclusiv Viața și moartea în Africa de Sud, unde doar cazurile grave de COVID sunt tratate la spital. Medic român: Aici, toți respectă carantina

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
un cerșetor cade în genunchi și se bucură de ploaie în Cape Town, Africa de Sud, în timpul epidemiei de coronavirus
Foto: Profimedia Images

Circa 24.000 de membri ai personalului medical din Africa de Sud au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul pandemiei în martie şi 181 au murit din această cauză, conform unei declarații făcute zilele trecute de către ministrul sud-african al Sănătăţii, Zweli Mkwize, conform Agerpres. Radu Ispas, un medic român stabilit în Africa de Sud în anii '90 și care lucrează ca anestezist la cel mai important spital din provincia Eastern Cape a declarat pentru Digi24.ro că în această țară toată lumea respectă carantina, poartă mască și nu există persoane care să nu creadă în existența COVID-19. Principalele proteste și nemulțumiri vin însă din partea reprezentanților industriei alcoolului, grav afectate de decizia guvernului de a interzice vânzarea de băuturilor alcoolice, dar și a țigărilor din magazine.

Decizia de interzicere a alcoolului a avut însă un efect pozitiv în ceea ce privește combaterea coronavirusului în Africa de Sud: a eliberat paturile ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) din spitale.

„Aici, în Africa de Sud, alcoolul producea cam 40% din urgenţele medicale şi ocupa paturi ATI, necesare acum pentru pacienții COVID”, a spus medicul Radu Ispas. Explicația: pe lângă victimele accidentelor rutiere, „urgențele medicale provocate de alcool” mai înseamnă în Africa de Sud pacienți înjunghiați sau împușcați, în urma încăierărilor din zonele defavorizate sau cartierele extrem de sărace („township-uri”) de la marginea marilor metropole, precum Johannesburg, Pretoria sau Cape Town.

Un om trece pe lângă un magazin de băuturi alcoolice în Africa de Sud, după decizia guvernului de interzicere vânzare alcool în Africa de Sud, ca măsura de prevenire a ocupării paturilor ATI în contextul epidemiei de coronavirus
Foto: Profimedia Images

Reprezentanții industriei de alcool fac, în prezent, presiuni asupra guvernului pentru a ridica prohibiția.

„Non-stop suntem bolnavi. Am avut două asistente care au murit”

Cu peste 520 de mii de cazuri confirmate și peste 9.000 de decese, Africa de Sud este cea mai afectată ţară de pe continentul african și se situează pe locul 5 în lume în ceea ce privește numărul de infectări cu noul coronavirus.

De la începutul pandemiei în această țară, sindicatele medicale au avertizat cu privire la siguranţa personalului din spitalele din Africa de Sud care tratează pacienţi cu COVID-19, precum şi la numărul şi calitatea echipamentelor de protecţie.

„Non-stop suntem bolnavi”, spune medicul anestezist Ispas, de la spitalul Frere din East London. „Acuma, la mine în departament, la Anestezie și Terapie Intensivă, unde suntem vreo 30 de doctori, în momentul ăsta sunt doi depistați cu COVID”.

„La Frere, am avut două sau trei asistente care au murit. De îmbolnăvit, foarte mulți se îmbolnăvesc. Toți cu care vorbești, îi întrebi «Ce faci? Nu te-am văzut de câteva zile» și îți zice «Păi, da, că abia acum mi-am revenit din carantină, că am avut COVID»”.

Spitalul „județean” cu „15-20 de săli de operație” și două săli dedicate exclusiv pacienților COVID

Spitalul Frere este principalul spital de stat din regiunea Eastern Cape, echivalentul unui „spital județean” din România.

Frere dispune, în prezent, de „15-20 de săli de operație”, conform medicului român. Fiecare secție are unul sau mai multe saloane special amenajate pentru pacienții COVID.

„Avem și două săli de operație dedicate pacienților COVID. Nu are importanță ce cazuri vin - cezariene, fracturi etc. Dacă au COVID, sunt operați acolo”, a precizat Ispas. „Pacienții intră pe traseu separat, sunt transportați prin spital cu izoleta și sunt băgați direct în sala de operați”.

În astfel de cazuri, medicii urmează și ei un protocol strict.

medic român în Africa de Sud
Medicul Radu Ispas echipat „full PPE”. Foto: Radu Ispas

„Îți pui pe tine echipamentul full PPE („Personal Protective Equipment” - costum complet de protecție) și aștepți ca pacientul să sosească cu un lift special COVID, adus direct în sala de operație de brancardieri și doctori, și ei echipați complet în full PPE direct în sala de operație. În sală, sunt doar eu cu asistentul de anestezie. După ce îl intubăm și conectăm la ventilator, sunt chemați chirurgii și asistenta, și ei în combinezoane PPE. Afară rămâne o altă asistentă pe post de runner («alergător»), cu care comunicăm prin geamul ușii blocului operator, în caz că avem nevoie de ceva ce nu se afla în sală. După operație, pleacă toți, mai puțin eu și asistenta mea. Trezim pacientul și îl extubăm, dacă e cazul, și începem să facem recuperarea în acea sală, nu la secția de reanimare. La final, este transportat înapoi așa cum a venit”, explică medicul.

Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Zweli Mkwize, a declarat că ţara sa „ar putea atinge vârful (pandemiei) până la sfârşitul lunii august”.

„Nu am terminat încă cu pandemia, a recunoscut Mkwize, cu toate acestea „nu am ajuns la stadiul în care nu există loc pentru pacienţii (cu COVID-19) în spitale”, a mai spus ministrul.

În Africa de Sud bolnavii de COVID cu simptome ușoare fac scandal că nu sunt internați

În Africa de Sud, pacienții asimptomatici, dar și cei simptomatici care nu fac forme extrem de severe nu sunt internați, a declarat Radu Ispas, care a povestit prin ce a trecut un prieten al său, medic de familie, care s-a îmbolnăvit, de COVID.

„Nu a trebuit spitalizat, dar a stat la pat. El, în cele mai nasoale zile, abia se putea duce să-și facă un duș. Saturația de oxigen i-a coborât la 80, 80 și ceva la sută. Orice e sub 90% e nasol”, a declarat anestezistul român.

„La noi nici simptomaticii nu intră în spital”, a spus Ispas. „Doar formele grave, care necesită suport cu oxigen sau suport ventilator. Ventilarea o poți face cu tub sau fără. La început, prin martie, se vehicula ideea să pui tub și să faci bypass la cultura de viruși din gât, ca să nu «îi împingi» în plămâni. Dar acuma, la noi, cel puțin, s-a descoperit că rata de supraviețuire e mai mare dacă îi ventilezi fără tub. Încă nu se știe exact din ce cauză, dar se recuperează mult mai bine așa”, a spus medicul.

paramedici cară pe targă un pacient cu COVID în Africa de Sud
Foto: Profimedia Images

Dacă în România pacienții cu COVID fac orice să fugă din spital, în Africa de Sud pacienții cu forme ușoare de COVID fac scandal că nu sunt lăsați să stea în spital, cum s-a întâmplat recent în Johannesburg.

„Nu am auzit nicăieri să fugă din casă, din carantină, sau să-i prindă cu poliția”. De ce poartă toți sud-africanii mască

Ispas a precizat că, deși guvernul nu obligă, ci doar recomandă purtatul măștii, oamenii poartă mască și respectă regulile.

„Nu am auzit nicăieri să îi prindă cu poliția sau pe cineva să fugă din casă, din carantină. Dacă o persoană nu poate să se carantineze acasă, spune acest lucru și îl ține la spital. Sunt foarte mulți care vor ei în spital și atunci îi ține în spital. Dar, dacă ai unde acasă, stai acasă”.

Medicul nu a observat nici „troli” sau „negaționiști” în zona unde lucrează.

„Or fi troli, dar nu așa ca în România. Acolo (în România), citesc în fiecare zi cazuri cu negaționiști și conspiraționiști, care spun că nu e adevărat, că virusul nu există. Aici nu există oameni din ăștia, să-i vezi că demonstrează. La noi, au făcut demonstrație doar ca să le dea voie să deschidă restaurantele sau să vândă alcool. Dar purtau mască”, a spus medicul.

Motivul pentru care toată lumea poartă mască?

„E din cauza tuberculozei”, a explicat medicul. „Africa de Sud are experiența asta cu tuberculoza - e pe primul loc în lume, din acest punct de vedere. Treaba asta i-a făcut pe oameni să accepte mai ușor masca. Iar Masca nu e o problemă care îi deranjează pe oameni. Aici, bolnavii de tuberculoză purtau măști încă dinainte de coronavirus. Dacă noi, medicii, știam că e un pacient cu tuberculoză, el avea deja masca, ne puneam și noi masca pe nas și gata”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri