Guvernul sesizează DNA. Conducerea RADET, acuzată că a păgubit societatea

Data publicării:
29032013-2013-03-31-16h19m59s207
 

Cele mai multe acuzații sunt la adresa lui Mihail Becheanu, fost director al regiei între 2009-2010. Acesta ar fi plătit unui avocat patru milioane de lei din conturile RADET în conturile casei de avocatură pentru un proces pe care RADET l-a pierdut și în cazul căruia nu ar fi făcut nici măcar recurs.

Apoi, Mihail Becheanu, împreună cu Dan Mavrodin, directorul economic al instituției, sunt suspecți de abuz în serviciu. În 2011, ar fi dat salarii mai mari cu 5,5 milioane de lei față de cheltuielile salariale înregistrate în 2010, în situția în care RADET se află în situație de faliment de mai mulți ani.

Și Ion Voicu, directorul general-adjunct la acea vreme, este acuzat că a aprobat reeșalonarea unei datorii de peste 8,8 milioane de lei, deși firma datornică nu îndeplinerea condițiile necesare.

Șefa serviciului de achiziții publice va fi cercetată pentru fals intelectual în legătură cu act de înlocuire a unei rețele termice.

Potrivit Guvernului, reprezentanţii regiei au efectuat cheltuieli fără ca bugetele să fie aprobate de Consiliul General al Municipiului București, au prejudiciat patrimoniul societăţii prin modul de plată către furnizori şi au atribuit contracte fără să respecte toate etapele. 

Printre neregulie descoperite se numără şi încheierea unor contracte cu firme care au fost înfiinţate special pentru a câştiga comenzi din partea Regiei de termoficare.

De exemplu, la sfârşitul anului 2011, RADET a încheiat o înţelegere cu Ecogen Power, o companie înfiinţată cu doar două zile înainte de semnarea acordului. Prin acest contract, Regia cumpăra energie termică de la această firmă, deşi societatea nu îndeplinea o condiţie esenţială: aceea de a deţine o licenţă de producător de energie termică.

În plus, în aceeaşi perioadă, conducerea RADET a încredinţat direct şi alte contracte unor firme percum Tehnologica Radion sau Straco Grup.  

Concluziile au fost sintetizate de către Corpul de Control al Guvernului, iar nota cuprinzând rezultatul verificărilor a fost transmisă şi Servicului Român de Informaţii.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că fostul prim-ministru Emil Boc a verificat, în 2010, situaţia de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul Corpului de control, iar concluzia de atunci a fost că totul era perfect la această regie.

În perioada 2010 - septembrie 2012 creanțele RADET se ridicau la 890 de milioane de lei, marea majoritate fiind către Primăria Municipiului București sub formă de subvenții și ajutoare de încălziare. Penalitățile se ridicau la 700 de milioane de lei. 

Pe de altă parte, decizia de a sesiza DNA vine după ce în urmă cu două zile, Guvernul a decis ștergerea unor datorii de jumătate de miliard de euro ale RADET. Acesta se va uni cu Electrocentrale București, firma de stat care îi furniza energia termică. Era singura modalitate de a mai scăpa de aceste datorii uriașe, căci ștergerea lor este interzisă de Uniunea Europeană. În felul acesta, sunt puse la un loc două firme și dispar 500 de milioane de euro. 

RADET datora Elcen, la sfârșitul lui septembrie 2012, suma de 2,2 miliarde de lei, dintre care un miliard de lei reprezentau penalități.

Noua sesizare a Guvernului către DNA intervine după ce săptămâna trecută Corpul de Control al Guvernului a spus că trimite către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, a anunţat azi premierul Victor Ponta. Primul ministru a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu şi PDL” şi trebuie recuperaţi.

De altfel, Direcția Națională Anticorupție a anunțat luna aceasta că, pe baza sesizărilor Corpului de Control al premierului și ale unităților subordonate, s-au constituit 21 de cauze penale, începând din luna mai 2012, când a fost învestit Cabinetul Ponta I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri