A. Săftoiu: Constituția îi interesează pe români prin prisma conflictului, nu a drepturilor lor

Data publicării:
adriana saftoiu - 5312755-Mediafax Foto-Razvan Chirita


 „Părea că toată lumea care lucrează la această Constituție vrea să o regleze pe acest conflict,” a spus Adriana Săftoiu la Digi24.

„Din acect punct de vedere, eu nu cred că cetățeanul înțelege că, până la urmă o Constituție ar trebuie să-l apere pe el ca cetățean și că el ar trebui să fie în mijlocul atenției,” a adăugat purtătorul de cuvânt al PDL.

Adriana Săftoiu crede că o astfel de abordare nu are priză la public, chiar dacă oamenilor li s-ar spune că au mai puține drepturi înscrise în Constituție decât ar trebui să le confere calitatea de cetățeni europeni.

Pe de altă parte, în privința referendumului cerut de președintele Traian Băsescu, Adriana Săftoiu crede că acesta va fi mai interesant pentru români.

„Cetățenii știu că politicienii i-au dezamăgit, că toți sunt la fel, că s-au înmulțit, așa că mai mergem la un referendum. Cât de informați sunt despre unicameral/bicameral, asta e o altă discuție. 300 de parlamentari pare un lucru mult mai simplu”, spune Adriana Săftoiu.

Ea a criticat, de asemenea, un amendament din proiectul de revizuire a Constituției, potrivit căruia președintele sau un număr minim de 250.000 de cetățeni pot cere organizarea unui referendum, dar decizia în acest sens aparține Parlamentului.

„Amendamentul, așa cum e aprobat acum, îl simt ca pe un atac la mine, ca cetățean”, a mai spus Adriana Săftoiu.

Pe de altă parte, politologul Ioan Stanomir a declarat la Jurnalul de Seară că revizuirea Constituției pare destinată unui cerc foarte restrâns.

„Probabil că cei care sunt în Parlament se gândesc că rezolvă problemele pentru ei înșiși și pentru cei care le vor urma în aceste posturi,” a spus Ioan Stanomir.

Politologul consideră că, deși s-a preferat menținerea unui parlament bicameral, multe dintre decizii se iau în camerele reunite, ca și cum am avea monocameralism, iar multe dintre legi vin de la Guvern.

„Dacă am discuta despre o reformă constituțională veritabilă, ar trebui să ne punem problema necesității unui Senat, ce tip de Senat și care să fie relația sa cu anumite procese decizionale fundamentale,” spune Ioan Stanomir.

Pe de altă parte, deputatul PNL Vlad Nistor a explicat, la Digi24, că viitorul rol al Senatului este în discuție în prezent și că atribuțiile Senatului vor fi foarte diferite de cele ale Camerei Deputaților.

Citiți și:

NOUA CONSTITUȚIE. Parlamentarii traseiști pierd mandatul, România recunoaște rolul Casei Regale

Lăzăroiu: Mulți dintre alegătorii lui Crin Antonescu au votat pentru 300 de parlamentari în 2009

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri