Bani, droguri, alcool și bijuterii date ca mită electorală. Captură record confiscată înainte de alegerile parlamentare din India

Data actualizării: Data publicării:
india
Aproape un miliard de indieni vor vota în cadrul alegerilor parlamentare care vor dura șase săptămâni, începând cu 19 aprilie, fiind cel mai mare exercițiu democratic din lume. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O cantitate record de bunuri și bani, printre care băuturi alcoolice, droguri și bijuterii care au fost date ca mită electorală, a fost confiscată de autoritățile electorale indiene în perioada premergătoare scrutinurilor la nivel național care încep vineri.

Comisia Electorală din India (ECI) a dezvăluit luni că a recuperat stimulente ilicite în valoare de peste 550 de milioane de dolari, din martie pînă acum, fiind cea mai mare sumă din istoria electorală de 75 de ani a țării. O „creștere bruscă” după cele peste 400 de milioane de dolari, în mită electorală, confiscate de ECI la ultimele alegeri generale din 2019, a transmis agenția, conform CNN.

Cele două state care unde s-au confiscat cele mai mari sume sunt bastioane ale partidului de dreapta Bharatiya Janta (BJP) de guvernământ: Rajasthan și vecinul Gujarat, statul de origine al primului ministru Narendra Modi.

În timp ce Gujarat a înregistrat cea mai mare cantitate de droguri confiscată, Rajasthan a fost în fruntea listei cu „gratuități” - bunuri și servicii promise (de obicei de politicieni) gratuit alegătorilor în schimbul sprijinului lor.

Cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice a fost confiscată în Karnataka

Modi a vorbit anterior despre ceea ce el a descris ca fiind o cultură de a oferi gratuit voturi în timpul unui discurs din 2022, îndemnând alegătorii să fie atenți.

„Oamenii acestei culturi Revdi (gratuități) nu vor construi niciodată noi autostrăzi, noi aeroporturi sau noi coridoare de apărare pentru tine”, a spus el atunci. „Oamenii acestei culturi Revdi cred că, prin distribuirea de gratuități oamenilor, ei îi pot cumpăra – împreună trebuie să le schimbăm gândirea.”

Valoarea totală a gratuităților confiscate înainte de votul din 2024 a marcat un salt de aproape 130 de milioane de dolari față de alegerile de acum cinci ani.

Între timp, datele cu ultimele confiscări ale ECI arată că statele care nu sunt guvernate de BJP au depășit, de asemenea, anumite categorii de stimulente.

Statul din sudul Tamil Nadu, un bastion pentru două partide regionale care sunt de zeci de ani atât împotriva BJP, cât și împotriva Congresului Național Indian de opoziție, a avut cea mai mare sumă de bani confiscată. Unul dintre puținele bastioane ale Congresului, Karnataka, a avut cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice confiscată.

„Capturile reprezintă o parte critică a hotărârii ECI de a desfășura alegerile pentru camera inferioară a Parlamentului fără stimulente și mită electorală și de a asigura condiții de concurență echitabile”, a declarat luni Comisia Electorală.

Sistemul introdus de guvernul lui Modi a fost declarat neconstituțional

ECI a transmis că a făcut, de asemenea, confiscări în valoare de aproape 900 de milioane de dolari în ianuarie și februarie, drogurile reprezentând aproximativ 75% din captură.

Partidele politice și liderii Indiei predică în mod obișnuit împotriva corupției și stimulentelor electorale, dar nivelul de monitorizare și abordare a corupției într-o națiune atât de vastă variază foarte mult.

Indicele anual de percepție a corupției al Transparency International plasează India pe locul 93 din cele 180 de națiuni și teritorii pe care le monitorizează, la egalitate cu Kazahstan și Maldive.

La începutul acestui an, Curtea Supremă a Indiei a pronunțat o hotărâre majoră cu privire la natura adesea opacă a finanțării politice, declarând obligațiunile electorale „neconstituționale”.

Sistemul introdus de guvernul Modi în 2017 a permis persoanelor sau grupurilor să cumpere obligațiuni de la Banca de Stat a Indiei, administrată de guvern, și să le doneze în mod anonim oricărui partid politic.

Grupurile anticorupție s-au plâns că sistemul reprezintă o lipsă de transparență în donațiile către partidele politice, permițând corporațiilor să doneze sume mari fără să fie publice.

Instanța a cerut, de asemenea, dezvăluirea detaliilor despre contribuabili și destinatari, deschizând calea pentru o mai mare transparență în modul în care sunt finanțate campaniile.

Votul în alegerile care vor dura șase săptămâni din India se va desfășura în șapte etape începând de vineri, Modi și partidul său de guvernământ luptând pentru un al treilea mandat consecutiv la putere.

Citește și „Mulți oameni cred că el este Dumnezeu”. Cum se va transforma India dacă Narendra Modi va câștiga pentru a treia oară la rând alegerile

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri